- Home
- »
- Interieur
- »
- De keuken
- »
- Inrichting van de keuken
- »
- Een kleine keuken toch groot maken, het kan
Een kleine keuken toch groot maken, het kan
Gewijzigd op 24/11/2015 door Daan Slingers
Als je over weinig ruimte beschikt in de keuken hoeft dat niet altijd een nadeel te zijn. Het is een hedendaags onderwerp aangezien mensen steeds kleiner bouwen of een appartement kopen waar de indeling al van gemaakt is. De keuken is daarbij niet altijd van de grootste. Ik geef enkele mogelijkheden om bij de keuken toch ruimte te creëren zonder dat er muren moeten gesloopt worden.Onze keukenspecialisten

De verstelbare kast
Als we dan toch gebruik moeten maken van een kast met leggers, zorg er dan voor dat deze verstelbaar zijn. Zo verlies je ook geen onnodige ruimte in de kast. En kan je ook bij minder hoge voorwerpen een tweede legger gebruiken. Waar lucht zit in de kast, daar kunnen we niets plaatsen, dus zorg er dan ook voor dat deze zo veel mogelijk kan ingevuld worden.Als er het budget is voor een keuken op maat kan er ook een keuken geplaatst worden waarbij het tablet iets dieper is. Hierdoor kan ook de kast dieper gemaakt worden. Enkele centimeters winnen kan veel betekenen in een kleine keuken. Je moet er alleen rekening mee houden dat er voldoende circulatie is om op een plezante manier te kunnen werken in de keuken.
En natuurlijk kunnen dan ook de kasten tot tegen het plafond gemaakt worden zodat ook hierdoor in ruimte gewonnen kan worden. Uiteraard zijn de bovenste leggers dan niet binnen handbereik maar met een laddertje in de nabije omgeving, bv. de berging naast de keuken, is ook dit probleem opgelost. Hier kan altijd iets staan wat we maar een paar keer per maand of jaar nodig hebben.

Aantal toestellen
Door optisch meer werkruimte te creëren lijkt het ook alsof de ruimte groter is, hoe klein ze ook mag zijn. En dat is mooi meegenomen, toch? Bekijk ook goed of een eiland wel ideaal is in de ruimte. Een eiland wil niet altijd zeggen dat je meer opbergruimte krijgt. Ze neemt namelijk veel circulatieruimte waardoor je dus meestal in kasten moet inschieten. Denk hier dus goed over na.Ook is het geen slecht idee om eens na te denken over het aantal toestellen. Door de combi’s van tegenwoordig kan je 2 toestellen in 1 combineren. Altijd handig als je een oven, micro en/of stoomoven wilt. Deze zijn perfect combineerbaar. Door deze combinatie te maken win je weer in kastruimte.
De meeste mensen hebben ook 2 koelkasten, één in de keuken en één in de berging. Zorg ervoor dat die van de berging zo groot mogelijk is en die van de keuken zo klein mogelijk. De drank die koud moet staan kan net zo goed in de berging staan. De alledaagse dingen zoals boter, vlees, groenten leggen we best in de keuken. Dit neemt toch niet zoveel plaats in, tenminste als je geen inkopen doet voor een maand maar wekelijks.
Je ziet dat weinig ruimte niet altijd een nadeel moet zijn. Maar als je weinig ruimte hebt, probeer dan wel voor een lichte en rustige keuken te kiezen aangezien deze dan ruimer lijkt.
Auteur: Interieurarchitect Daniëlla Berben – November 2015
Identikit keukenontwerper Daniëlla Berben | ||
![]() |
Daniëlla Berben heeft al enkele jaren ervaring als interieurarchitecte. Een belangrijk deel van haar tijd ontwerpt ze keukens op vraag van haar klanten of in opdracht van een toonaangevende keukenfabrikant. Ze kent de ontwikkelingen in de keukenbranche dus als geen ander. |
![]() ![]() ![]() |