Aanbevolen partners

NEWstairs
aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

Een houten wand: natuurlijk en warm

Sinds mensenheugenis wordt hout gebruikt als wandbekleding. Aanvankelijk waren houten schroten (planchetten) vooral in een landelijke of klassieke bouwstijl terug te vinden. Nieuwe afwerkingstechnieken, vormen en kleurmogelijkheden hebben houten wandbekleding nieuw, hedendaags leven ingeblazen.
Voor het vervaardigen van houten wandbekleding heb je de keuze uit tientallen niet-schaarse houtsoorten: grenen, vuren, eik, kastanje, western red cedar, hemlock, pin des Landes, tropische loofhoutsoorten (merbau, teak, …) etc.

Hout dat gebruikt wordt voor wandbekleding moet aan specifieke voorwaarden voldoen: naast een voldoende dimensionele stabiliteit (beperkte werking) moet het ook een zekere oppervlaktehardheid en een optimaal vochtgehalte hebben. Bovendien moet het zichtvlak gemakkelijk af te werken en te onderhouden zijn, en moet het hout eenvoudig vastgenageld kunnen worden.

Houten wandbekleding leent zich uitstekend voor toepassing in vochtige ruimtes. Kies in dit geval wel voor houtsoorten die geen wateroplosbare natuurlijke inhoudsstoffen bevatten.

Patroon

Wie van een opvallend houtpatroon houdt, kan zich bij de keuze van een houtsoort laten leiden door de houttekening, de kleur, de nerfstructuur en de aanwezigheid van kwasten, barstjes … Geeft u de voorkeur aan een dekkende afwerking, dan speelt de houttekening minder een rol.

Kleurtrends en persoonlijke smaak veranderen in de loop der jaren. Wie voor houten wandbekleding kiest, kan zonder grote investeringen de kleur gemakkelijk veranderen.

Kleur bekennen met houten wanden betekent kiezen uit een quasi oneindig assortiment kleurverven. Voor het afwerken van houten wandbekleding komen diverse verftypes in aanmerking.

Wil u de structuur van de houtsoort zichtbaar laten, dan is een transparante bescherming (lazuur of vernis) de oplossing. Hout kan ook geborsteld, berookt, gebleekt of geceruseerd worden.

Houten wandbekleding geeft niet alleen de woninginrichting een meerwaarde, ook inzake wooncomfort is de aanwezigheid van hout in uw woning een uitstekende keuze. Hout is een natuurlijk materiaal dat garant staat voor een gezond en aangenaam woonklimaat en een hoog leefcomfort.

Klimaatbuffer

Een Fins onderzoeksinstituut onderzocht de invloeden van hout op het binnenklimaat en leverde het wetenschappelijke bewijs van wat al lang is geweten: het is aangenaam toeven in een ruimte waar veel hout zit verwerkt.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat houten wandoppervlakken als binnenklimaatbuffer fungeren.

De luchtvochtigheid in ruimtes met veel houtoppervlakken is stabieler dan in vertrekken zonder hout. Een stabiel binnenklimaat draagt bij tot een goede/betere gezondheid van de bewoners doordat het risico op infecties en allergische reacties aanzienlijk kleiner wordt. De onderzoeksresultaten maken duidelijk dat hoe meer hout in de ruimte is aangebracht, des te efficiënter de relatieve luchtvochtigheid gestabiliseerd en het binnenklimaat gebufferd wordt.

Hout voelt steeds aangenaam warm aan en zoals alle organische materialen zal het trager en minder intensief afkoelen of opwarmen. Door de geringe geleidbaarheid is het temperatuurverschil tussen een houtoppervlak en zijn omgeving minimaal. Om een comfortabele temperatuur te bereiken en te behouden, moet er dus niet extra worden gestookt.

Hout laadt geen statische elektriciteit op, en trekt daardoor geen stof en vuil aan. Hout heeft bovendien een positief effect op de akoestiek.

Meer info

Belgian Woodforum verschaft gratis vakkundig advies over het gebruik van hout. Zowel professionelen als consumenten kunnen op Belgian Woodforum een beroep doen voor technische of praktische informatie over hout en zijn diverse toepassingsmogelijkheden.
Woodforum.be 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in