Verf en behang

Durf kiezen voor kleur

Aanbevolen partners

Colora
Leven in je huis brengen kan het meest eenvoudig door het juiste gebruik van kleuren op de wanden. Omdat dit een kunst op zich is, doet Habitos elke maand een beroep op de kennis van Akzo Nobel, de producent van de Levis-verven. Onze kleurenadviseur bespreekt deze maand hoe een woning waarin vooral wit en grijs overheersten tot leven kwam.

Schuchtere ververs

Natuurlijk, wit kan heel mooi zijn. Maar het is met kleur dat je leven in huis brengt. Na een verbouwing schilderden de eigenaars van deze woning de muren van de leefruimte in standaard wit met enkele grijsvlakken. Een schuchtere poging om kleur in huis te brengen, want voluit gaan durfden ze niet.

Hulp is onderweg

Gelukkig kregen ze hulp van een kleurenadviseur. Ze staken de koppen bij elkaar en zaten al snel op dezelfde golflengte. De eigenaars hadden zelf al het idee opgevat om ‘iets’ te doen met de nissen tegen de wand. De kleurenadviseur: “In deze wand zijn ook de haard en de televisie geïntegreerd. Er wordt dus veel naar gekeken en hij mag dan ook wel iets extra’s hebben. Daarom stelde ik voor om niet alleen de nissen, maar de hele muur aan te pakken. Een felle kleur kan een ruimte helemaal doen opleven, maar let op hoe en waar je het gebruikt. Als we in dit geval de hele muur in oranje hadden geschilderd, zou het resultaat te
druk geweest zijn. Voor een wand waar je veel naar kijkt, waar bijvoorbeeld ook de televisie staat, is een donkere, rustgevende kleur beter, omdat de muur zo meer wegvalt. In een ruimte waar meer actie is, zoals een keuken of een kinderkamer, kan een felle muur dan weer wél perfect.”

Warm bruin

Over het bruin werd haast niet gediscussieerd. Hoewel de eigenaars aanvankelijk bang waren van donker, gingen ze toch vol vertrouwen mee in het voorstel om de grote wand in de warme bruintint te verven. De kleurenadviseur: “Een donkere kleur brengt immers rust en warmte in huis.” Om meer diepte te creëren, kreeg de buitenkant van de nissen bovendien een bruintint die nog donkerder was dan de muur. Voor de binnenkant van de nissen en de schouw met de haard viel de keuze op een speels oranje. “Bruin en oranje zijn nu eenmaal een erg goede match voor een warm interieur”, zegt de kleuradviseur, “Het bruin tempert het felle oranje en het oranje brengt meer leven in het bruin.”
En nog een gouden tip: schilder de tegenoverliggende muur in een helder wit. Zo ligt het accent echt op de gekleurde muur.


Bron: Akzo Nobel, producent van de Levis-verven

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in