Audio en video

Digitale televisie niet verplicht in 2012

Ben je straks verplicht om jouw favoriete tv-programma te bekijken via digitale televisie? Neen, in 2012 kun je nog steeds op een analoge manier televisie kijken. De geruchten van een verplichting worden dus bij deze de kop ingedrukt.


Volgens Stefan Coenjaerts van Telenet is er in 2012 absoluut geen sprake van een verplichte overstap van kabeltelevisie naar digitale televisie. “Die verplichting is een gerucht. Digitale televisie zal niet verplicht worden in 2012. Volgens mij is de verplichte overstap zelfs niet voor de komende jaren.”


Telenet volgt evolutie tv-kijken op

“Telenet volgt wel de evolutie en merkt dat al 70% van Vlaanderen via de digitale weg naar tv kijkt. Mensen zijn dus ook nog tevreden met analoge televisie. Het is het dus niet opportuun om nu te veranderen. Wanneer er toch een overstap zal plaatsvinden, wordt deze tijdig aangekondigd.”

Moest ooit analoge televisie plaatsmaken voor digitale televisie, zien ze bij Telenet geen grote problemen opduiken. “Praktisch zullen er zich geen problemen voordoen. Het is zelfs zo dat er meer capaciteit vrij komt. Want één aansluiting voor kabeltelevisie neemt net zoveel plaats in als acht tot tien digitale televisieaansluitingen”, aldus Coenjaerts.


Geen verplichting digitale tv vanwege overheid

Ook vanwege de overheid moet je niet meteen schrik hebben dat je verplicht wordt om digitale televisie aan te schaffen. “In het mediadecreet van 27 maart 2009 staat daar niets over vermeld. Ook Europa heeft geen specifieke wetgeving uitgevaardigd over de afschaffing van de analoge kabel”, stelt Lot Wildemeersch, woordvoerster van Vlaams minister van Media Ingrid Lieten.

“Het is wel zo dat op 3 november 2008 de analoge tv via de ether werd stopgezet. Mensen die via de antenne keken, moesten dus omschakelen. Analoog kijken via de coaxkabel bleef gewoon mogelijk. Ook de komende jaren lijkt het dat dat zo zal zijn. Enkel Telenet biedt trouwens deze vorm van tv-kijken aan. Zoals het er nu naar uitziet, zal het dus Telenet zijn die beslist wanneer de kabel wordt afgeschaft.”


Auteur: Daan Slingers - Januari 2011

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in