Verf en behang

De kleurentrends voor je interieur in 2012

Aanbevolen partners

Colora
Als je je interieur in 2012 helemaal ‘in’ wilt maken, dan is het tijd om verfkwast en behangborstel boven te halen. “Kleuren als zonnig geel, een passe-partout wit en petroleum blauw doen het geweldig in combinatie met vintage meubels en robuuste of tactiele materialen,” zegt Marian Verstraelen, kleurenadviseur voor Boss en Colora.

“Wat bij het bekijken van de trends voor kleuren en interieur meteen opviel, is dat wit als passe-partout kleur helemaal doorgebroken is,” zegt kleurenadviseur Marian. Onze voorkeuren voor nuance-tinten van wit, beige en grijs verschuiven dus richting écht wit. Witte muren zijn als een decor waarop je naar hartenlust kunt los gaan met stijlen en accentkleuren. Marian vertelt ons hoe we dat doen.

 

Vlies als onderlaag

Als je gaat verven, bekleed je de muren best eerst met vliesbehang, vindt Marian. “Vliesbehang is een fijn materiaal om muren iets meer textuur te geven. Je brengt het vlies aan op de muur voor je die schildert. Zo’n vlies geeft reliëf aan je interieur, maar je kan ook voor effen vliesbehang kiezen. Het vlies beschermt het pleisterwerk, verbergt scheurtjes en zo ook de verflaag die over het vlies komt.”

Bij Boss en Colora gebruiken ze dat vliesbehang met texturen voor muren in accentkleuren. Ze combineren het vaak met wit op een effen vliesbehang. Kwestie van een maximum aan effect en contrast te creëren.

 

Felgekleurde accenten

Een witte basis laat toe om te experimenteren met felle kleuren. In je interieur anno 2012 doen zonnige gele kleuren en donkere vintage kleuren hun intrede. “Bij vintage denk ik dan aan een iets vuiler geel, een vleugje olijfgroen ertussen… Loodgrijs, authentieke blauwe tinten en vooral de pasteltinten van kunststof meubeltjes uit de jaren 1960 en 1970 kunnen ook.

Een vuilig petroleum blauw dat wij Authentic Blue noemen, combineren we met Vintage Yellow, ook vuil maar toch zonnig. En als het echt van de muren mag spatten: een ravissant rood – Ravishing Red – op een ondergrond van een tint tussen fuchsia roze en paars, het Vibrant Pink.” Veel kleur mag dus.

 

Tweedehands met design

Maar hoe combineer je nu die nieuwe kleuren? Marian haalde het al aan: wit voor plafonds en voor een groot deel van de muren laat toe dat je accentkleuren aanbrengt op muren die je wilt laten opvallen. Wie liever àlles wit laat, kan kleur toevoegen door te kiezen voor felgekleurde tapijten, kussens, vazen en kleine meubeltjes die je snel weer vervangt.
 
“Omdat we almaar vaker in kringloopwinkels en tweedehands zaken op zoek gaan naar leuke spullen in combinatie met een investering in wat duurder design, maakt het eigenlijk niet echt uit hoe je combineert. Strakke architectuur ingericht met nostalgische meubeltjes van je grootmoeder? Het mag absoluut!”

 

Tactiele materialen

Heel belangrijk is ook dat je de muren textuur meegeeft.

“Door tactiele materialen te combineren met heel strakke muren maak je je interieur warmer en authentieker. Vliesbehang met een ruitjespatroon, een reliëf in breisteek of driehoeken, geef je een accentkleur en zo nodigt de muur uit om aangeraakt te worden. Zulk reliëfbehang vind je tegenwoordig met de gekste patronen, ook als krokodillenleder bijvoorbeeld. Op die manier creëer je een hoogstpersoonlijk interieur.”
 
Voeg er spullen in hout en zachte stoffen aan toe en je huis wordt een echte thuis.

 

Mix oud met nieuw

Kant-en-klare interieurs met eettafel, salon, barmeubel en commode in dezelfde stijl zijn al een tijdje helemaal uit. Een mix van oud met nieuw, aangevuld met goed uitgekozen spulletjes die je absoluut niet kwijt wilt en op de muren één tot drie goed gecombineerde kleuren, dat zijn de interieurtrends van 2012.

“Designklassiekers worden opnieuw geïnterpreteerd, krijgen een nieuw stofje of worden uitgebracht in nieuwe kleuren. Mensen willen weer investeren in zulke duurdere aankopen en stappen tegelijk af van het ‘blingbling’-interieur.”

Ondanks de crisis willen we toch investeren in kwaliteit en robuuste materialen, als we weten dat die ettelijke jaren zullen meegaan. Vandaar dat in combinatie met hippe kleurtjes als Vintage Yellow, Pixie Blue, Eco-Green of Ravishing Red ook hout en bamboe het zo goed doen.

 


Auteur: Gretel Kerkhofs – maart 2012


Nog meer kleurrijke ideeën voor het interieur nodig? Doe inspiratie op bij Colora .

Populair over verf en behang

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in