Creatief spelen met ruimte

Een open plek met veel ruimte en toch dicht bij de stad. Dat was de woondroom van Annette en haar man Tim. Gelukkig ging die droom veel sneller dan verwacht in vervulling. Drie jaar geleden woonde ze nog in een drukke straat in hartje Brugge, vandaag geniet ze in haar riante loft tien minuten buiten het centrum van een oase aan rust en openheid.

Het geroezemoes van de binnenstad klinkt nog na in mijn oren wanneer ik een klein baantje net naast een van de Brugse grachten insla. Het straatje gaat door het leven als het ‘Zuidervaartje’. Dat is ook de naam van het project waar Annette, Tim en hun driejarig dochtertje Milla hun intrek hebben genomen. Een smal bruggetje over de vaart brengt me tot aan een afgesloten oud-fabrieksterrein. Het terrein werd helemaal heraangelegd en de oude fabriek werd omgetoverd tot zestien ruime lofts. Het lijkt wel alsof ik terecht ben gekomen in een kleine woongemeenschap. De tuinen van de woningen grenzen stuk voor stuk aan elkaar, er wonen bijna uitsluitend jonge mensen met kinderen en er heerst een open, vriendschappelijke sfeer.

Vrijheid, ruimte en stadsleven
“Het unieke aan deze locatie is dat het net lijkt alsof je ‘op den buiten’ woont, terwijl je toch slechts enkele minuten van de stad verwijderd bent”, zegt Annette. “Ons dochtertje kan hier naar hartelust spelen zonder dat we ons zorgen moeten maken. Ik droomde er al langer van om in een loft te wonen. Het probleem is dat je ze meestal enkel vindt op afgelegen plekken en ongezellige industrieterreinen. Hier worden vrijheid, ruimte en stadsleven perfect met elkaar verenigd: het was liefde op het eerste gezicht.”

Glazen wanden
Annette straalt wanneer ze over haar woning vertelt. “Ik ben me er wel van bewust dat ruimte snel went. Meer dan vroeger krijg ik in andere woningen snel een benauwd gevoel.” Helemaal onbegrijpelijk is dat niet wanneer ik de indeling en aankleding van de loft van naderbij bekijk. Buiten het toilet is er geen enkele kamer die is afgesloten van het leefgedeelte. De muren van de slaapkamers zijn vervangen door glazen wanden, terwijl de rest van de loft helemaal open is. Door de trapsgewijze opbouw van de drie verdiepingen – de bureauruimte ligt een halve verdieping hoger dan de slaapruimtes en de logeerkamer ligt een halve verdieping hoger dan de bureauruimte – ontstaat er toch een minimale vorm van privacy in de kamers. “Ons dochtertje is nu 3,5 jaar oud”, vertelt Annette. “We hebben er wel rekening mee gehouden dat ze op latere leeftijd een eigen plekje wil. Daarom kan de logeerkamer op de bovenverdieping met een kleine ingreep volledig worden afgesloten van de rest van de loft.”

Leefbaar
Naast open moest de woning voor Annette vooral leefbaar zijn. “Ik wilde een ‘makkelijk’ huis, eentje waar je niet de hele tijd het gevoel hebt dat niet alles aan kant is. Toen ik moeder ben geworden, besloot ik dat alles wel wat losser mocht. Een huis moet spelende kinderen en rommel kunnen verdragen.” De aankleding van de loft gebeurde in overleg met de nv Lucht, de projectontwikkelaar van het project ‘Zuidervaartje’. “We hebben bijna overal gewerkt met budgetvriendelijke materialen en toestellen”, zegt Annette. Toch heb ik helemaal niet het gevoel dat ik mij hier in een low-budgetwoning bevind, integendeel. Blikvanger beneden is de meterslange eilandkeuken met de grote stalen designafzuigkap. Voor het werkblad werd beton gebruikt, de kasten eronder bestaan uit simpele mdf-platen die, net als de muur in de kinderkamer, in het fuchsia werden geschilderd. Opvallend is ook de muur achter de keuken. Die doet dienst als enorme opbergkast. “Veel mensen vragen zich af waar onze technische installaties en toestellen staan”, aldus Annette. “Wel, die zitten allemaal verborgen in deze doorloopwandkast, van de huishoudtoestellen tot en met de verwarmingsinstallatie.” Een nadeel van een open loft is de warmtecirculatie. “De benedenzones zijn inderdaad kouder dan de ruimtes boven”, geeft Annette toe. “Maar ja, elk huis heeft zijn voor- en nadelen, je leert er mee leven. Bovendien kan je dergelijke temperatuurschommelingen opvangen door middel van vloerverwarming en ventilatie.”

Vloeren
De vloer op de benedenverdieping is helemaal in beton gegoten, net als de treden van de open trap die door het midden van het leefgedeelte loopt en voor een zichtbare verbinding tussen beneden en boven zorgt. Het voordeel van beton is in de eerste plaats het gunstige prijskaartje. “Maar zo’n vloer is ook erg onderhoudsvriendelijk”, zegt Annette. “Ik vind het belangrijk dat je vrij binnen en buiten kunt lopen zonder je zorgen te moeten maken over vlekken op de vloer.” Net dat is wat ze bedoeld met een ‘leefbaar’ huis. Boven liggen er overal houten planken op de vloer. Dat maakt de ruimtes er warmer en knusser.

Authentieke elementen
Hoewel de voormalige fabriek in erbarmelijke staat was toen ze werd opgekocht, werden er zoveel mogelijk authentieke elementen gerecupereerd. Het originele dak en de oorspronkelijke buitenmuren geven het gebouw een industriële charme. Om de zestien lofts van elkaar te scheiden en er aparte ruimtes in onder te brengen, werden er wel overal nieuwe binnenmuren geplaatst. Omwille van de snelheid en het comfort gebruikte de projectontwikkelaar hier Ytongblokken (Xella) voor. In de loft van Annette en Tim werden de binnenmuren witgekalkt om een ruw effect te bekomen. Samen met de open inrichting ontstaat er zo een zuiver loftgevoel. De enorme ronde lampenkappen vullen de ruimte op de gelijkvloerse verdieping zodat het interieur niet leeg of kil oogt. “Ik ben helemaal tevreden met hoe de loft er nu uitziet”, zegt Annette. “Ik ben ook gestopt met het kopen van nieuwe decoratiespullen, anders blijf je bezig. Als iets goed is, moet je het niet meteen weer veranderen.”

Bron: Special Bouwen en verbouwen – winter 2006

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in