Blum ontwikkelt ergonomische hangkasten

Gewijzigd op 19/04/2012 door TiM Vanhove

Aventos HF
© Blum
Aventos HF
© Blum
Aventos HF
© Blum
Aventos HK
© Blum
Aventos HS
© Blum
Aventos HL
© Blum
Blum, marktleider inzake functioneel meubelbeslag, ontwikkelde een nieuw beslag voor ergonomische bovenkasten. Het klapbeslag biedt een beter overzicht en toegang tot de hangkasten.


Een keuken getuigt van een maximale functionaliteit wanneer ze wordt ingedeeld in 5 zones: opslaan van voorraad, opbergen, spoelen & afvalsortering, voorbereiding, koken & bakken. De verschillende zones dienen vervolgens in een logische volgorde te worden geplaatst en doordacht ingericht.
Optimale functionaliteit en ergonomie maken komaf met nutteloos heen-en-weergeloop en belastende bewegingen zoals bukken, strekken en buigen.

Opbergen in hangkasten
Volgens het Dynamic Space-principe is de zone “opbergen” de meest aangewezen plaats om borden, bestek, glazen, kopjes, voorraaddozen enz. een plaats te geven. Voor het opbergen van glazen en kopjes geven velen de voorkeur aan een hangkast met draaideuren. Omwille van de ergonomische beperkingen, het feit dat draaideuren vaak in de weg zitten en het ontbreken van het overzicht op de (bovenste) inhoud van de kast, past een dergelijk kasttype niet in een ergonomische Dynamic Space-keuken.

Klapbeslag
Blum vond hierop een passend antwoord met het Aventos-klapbeslag voor bovenkasten.
Er zijn 4 types klapbeslag beschikbaar: het gewone klapbeslag Aventos HK, vouwklapbeslag Aventos HF, zwenkbeslag Aventos HS en liftklapbeslag Aventos HL.

De 4 klapbeslagtypes verschillen van elkaar qua manier waarop de kast opent. In alle gevallen verloopt het openen en sluiten van de bovenkast altijd in een vloeiende beweging én perfect ergonomisch.
Het gewone klapbeslag Aventos HK zorgt ervoor dat het front gewoon naar boven opendraait zoals een horizontale deur.
Dankzij het vouwklapbeslag Aventos HF vouwt de hangkastdeur vederlicht in twee horizontale delen naar boven zonder in uw bewegingsveld te komen.
Bij het zwenkbeslag Aventos HS verdwijnt het front boven de kast volledig uit het bewegingsbereik en blijft het in elke gewenste positie openstaan.
Met behulp van het liftklapbeslag Aventos HL opent het kastfront verticaal naar boven zonder draaibeweging. Ook hier blijft de deur in elke gewenste stand open staan.

Optimale toegankelijkheid
Het nieuwe Aventos -klapbeslag illustreert de enorme knowhow waarover Blum beschikt. Dankzij het gebruik van geavanceerde technieken bij de ontwikkeling van het beslag, vereist het openen van de hangkastdeur slechts een geringe kracht.
Het beslag is voorzien van een afdekkap en wordt elegant geïntegreerd in het corpus van de hangkast.
Het nieuwe beslag creëert bovendien nieuwe mogelijkheden inzake keukenontwerpen met horizontale belijning.

Een hangkast uitgerust met Aventos-klapbeslag krijgt een functionele en ergonomische meerwaarde. Het beslag verzekert niet alleen een vloeiende open- en sluitbeweging, maar ook een optimale toegankelijkheid zonder draaideuren die in de weg zitten en een perfect overzicht op de inhoud van de bovenkasten. Bijkomend voordeel is de geruisloze sluiting dankzij de Blumotion-demping.

Vernieuwde technische oplossing
Het klapbeslag beantwoordt eveneens aan de vraag naar eenzelfde horizontale vormgeving bij onder- en bovenkasten in de keuken. De laatste jaren tekent zich een duidelijke trend af naar brede onderkasten en naar eenzelfde horizontaal design voor boven- en hangkasten. Tot vandaag was het technisch niet mogelijk om brede hangkasten met draaideuren te vervaardigen.
Het Aventos-klapbeslag biedt niet alleen een vernieuwende technische oplossing voor brede bovenkasten, maar gooit ook esthetisch hoge ogen. Het beslag kan toegepast worden op hangkasten tot 1,8 m breed. Daardoor kan elk horizontaal keukenontwerp doorgetrokken worden tot in de (extra brede) bovenkasten, wat voordien onmogelijk was.

Meer informatie: www.dynamicspace.com

Onze keukenspecialisten

Folders over de keuken

Meer informatie op de website van deze bedrijven