Binnenkijken bij interieurarchitect Raf Lijnen

Gewijzigd op 28/10/2013 door TiM Vanhove

Past een interieurarchitect de dingen die hij zijn klanten adviseert, ook toe in zijn eigen woning? Ja, zo blijkt bij de familie Lijnen: we herkennen Rafs voorliefde voor genuanceerde kleuren en voor een mix van warme en koele materialen, in een tijdloze maar hedendaagse stijl.
Interieurarchitect Raf Lijnen
© Sourbron Fotografie
“Ik vertrek als ontwerper altijd van de leefgewoontes van mijn klanten. Dus die manier van werken heb ik ook in mijn eigen huis toegepast,” vertelt Raf Lijnen. “Nadat we het huis kochten in 1998, hebben we er tot 2006 in gewoond zonder iets te veranderen. Zo leerden we het huis en zijn gebreken kennen. Ondertussen groeiden de kinderen op en veranderden onze behoeften. Zo konden we ook sparen voor een grondige verbouwing.”
  • Raf LijnenAlle bestaande aanbouwen achter het huis maakten plaats voor een doosvormig volume dat tegen de achtergevel gekleefd werd. Op de benedenverdieping biedt dit nieuwe gedeelte onderdak aan een grote open leefruimte …
    © Sourbron Fotografie
  • Interieurarchitect Raf Lijnen…met zithoek, eetkamer en keuken.
    © Sourbron Fotografie
  • Interieurarchitect Raf LijnenDe voorgevel en linkerzijgevel hield de interieurarchitect gesloten, zodat je van aan de straatzijde en van bij de buren geen inkijk in het huis hebt.
    © Sourbron Fotografie
  • Interieurarchitect Raf LijnenDe twee andere zijden zijn vrij open met veel glas, voor een weidse uitkijk op tuin en achterliggende velden.
    © Sourbron Fotografie
  • Interieurarchitect Raf LijnenVanuit de hal kom je via een schuifdeur in de nieuwe en grote leefruimte terecht. Meteen rechts de toegang naar de oude woning waar nu een aparte, afsluitbare tv-hoek met computerplek voor de kinderen zit.
    © Sourbron Fotografie
Interieurarchitect Raf Lijnen
© Sourbron Fotografie

Vestiaire & toilet

Raf werkt graag met voorzetwanden, indirecte verlichting en inbouwkasten. Dat merk je in de inkomhal aan de grote vestiaire tegen de linkerwand. “Alle tassen, jassen en zelfs sleutels hebben hier een eigen plek, zodat we binnen niets meer op een tafel of stoel hoeven te gooien.” Ook de inrichting van het toilet kreeg veel aandacht. “Ik liet de muur met het toilet naar voren springen, zodat ik achter die losse wand de ventilatie en de indirecte verlichting kon verwerken. Tegen de zijmuur zit een ingebouwd kastmeubel dat overloopt in een natuurstenen wasbakje met spiegel.”
Interieurarchitect Raf Lijnen
© Sourbron Fotografie

Tegengestelde materialen

“Ik houd wel van de tegenstelling tussen koele materialen zoals natuursteen en warme materialen zoals massief hout, fineer en een hoogpolig tapijt. Die combinatie probeer ik in al mijn ontwerpen toe te passen. Qua kleuren heb ik het hier eerder sober gehouden. De achtergrond – plafond en muren – zijn in een zacht wit. Daarbij combineer ik warmere tinten met een beige of bruine ondertoon. Op die manier krijg je een modern en hedendaags interieur, zonder dat het koel is. Die kleuren en materialen maken een interieur ook tijdloos.”
Interieurarchitect Raf Lijnen
© Sourbron Fotografie

Ruime leefkeuken

Dat de keuken zo ruim is, vinden Raf en Heidi wel belangrijk. “In de keuken gebeurt heel veel. We hangen er rond als we van ons werk komen, de kinderen komen hier over school en vrienden vertellen. Als we vrienden ontvangen, kunnen we al samen aperitieven terwijl we hapjes of het eten klaar maken. Allemaal redenen om zo een groot mogelijk keukeneiland te installeren. De kasten tegen de wand bevatten zoveel bergruimte dat we het kookeiland gemakkelijk vrij kunnen houden. Zo lijkt het hier altijd mooi opgeruimd,” lacht Heidi.
Via de keuken kun je terug naar het oude gedeelte van het huis, waar de wasplaats is en daarachter de badkamer. “De beslissing om de badkamer op de benedenverdieping in te richten, is een gevolg van onze manier van leven,” legt Raf uit. “Ik begin mijn werkdag om 5 uur ’s ochtends. Maar mijn dochter Lies is een lichte slaper. Vroeger, toen de badkamer nog boven was, werd zij ’s ochtends altijd wakker als ik opstond. Nu de badkamer beneden is, heeft ze daar geen last meer van.”
Interieurarchitect Raf Lijnen
© Sourbron Fotografie

Ingenieuze wasmand

Leuke vondst in de badkamer: de wasmand. Die kreeg de vorm van een lange bak op wieltjes, waarin drie vakken zitten, voor de witte, de donkere en de gekleurde was. De wasmand zit ingenieus verwerkt in een kastje onder de wastafel, dat ook bereikbaar is vanuit de wasplaats. Zo hoeft niemand met de vuile was te zeulen. “Ik spreek best wel lang met klanten over hun manier van leven voor ik een ontwerp op papier zet. Dus dat heb ik ook met mijn vrouw en kinderen gedaan voor ik aan onze eigen verbouwingsplannen begon. Vandaar onder andere die wasmand,” verklaart Raf.
Nog slim gevonden in de badkamer: een omkleedkamer. “Die kleedkamer ontstond uit de vraag: Waar naar toe met je kleding als je ’s avonds je pyjama aan doet?” herinnert Heidi zich. “Doorgaans belanden de kleren die je later nog wilt aandoen op een stoel of op de rand van het bad. En dat maakt de badkamer slordig. Dus bedacht Raf op mijn vraag die kleedkamer.” Op de kop van de kastenwand ‘verstopte’ Raf een soort kleedhok, met achter de deur een spiegel, kleerhangers, kastruimte en zelfs een stoel om gemakkelijk schoenen uit en aan te doen. Eens omgekleed doe je de kastdeur dicht en: opgeruimd staat netjes.
Interieurarchitect Raf Lijnen
© Sourbron Fotografie

Tijdloze tienerkamers

De tienerkamers boven zijn in dezelfde tijdloze interieurstijl ingericht, met een ingebouwde kastenwand en indirecte verlichting. Je merkt ook hier de voorliefde op voor de warmte van hout. Tieners Cas en Lies kozen elk voor een opvallende contrastkleur in hun kamer. “Het leuke is dat ze ook nog een extra ruimte boven hun kamer hebben,” vindt papa Raf. “Via een trapladder kunnen ze naar hun deel van de zolder, dat ze zelf inrichtten.” De derde slaapkamer in het oude huis werd een dressing. Mama en papa Lijnen verhuisden naar het nieuwe gedeelte.
Interieurarchitect Raf Lijnen
© Sourbron Fotografie

Thuiskantoor met terras

Boven de leefruimte liggen de slaapkamer van Heidi en Raf, en hun thuiskantoor. In de ‘master bedroom’ vallen de donkere muren op, naast een heldere, wandgrote foto van de kinderen in hun peutertijd. Vanuit beide ruimten is er via een groot raam toegang tot een dakterras, waar een trap toegang geeft tot de tuin. “Het enige dat nog overblijft van de oude woning is het zwembad en het bakstenen tuinhuisje. Dat vond ik zo charmant dat ik het niet wilde wegdoen.” En zo blijkt dat oud erg goed verenigbaar is met nieuw, ook voor een interieurarchitect als Raf Lijnen die graag een hedendaagse stijl hanteert.
Tekst: Gretel Kerkhofs – Fotografie: Marc Sourbron
Deze tekst verscheen eerder in SJIEK Magazine, bijlage bij Het Belang van Limburg