De slaapkamer

Batibouw 2013 - Trends in de slaapkamer

Aanbevolen partners

Logo Nordex
De slaapkamer, dat is de ruimte waar men slaapt en vrijt, zo zegt de boutade. Maar die stelling is meer en meer achterhaald. Grote kans bijvoorbeeld dat deze tekst in de slaapkamer gelezen wordt, misschien zelfs met de resten van het ontbijt nog in de buurt. Een nieuwe manier van leven dus, waarbij er meer en meer functies binnensluipen in de slaapkamer. Het wordt zo langzaamaan een ruimte waar echt geleefd wordt, een plaats om zich terug te trekken en te relaxen, maar ook om te eten en te werken. De slaapkamer nieuwe stijl krijgt daarbij de allures van een goed uitgeruste, luxueuze hotelkamer.
Een bed, een kleerkast en een nachtkastje voor elk, dat waren tot voor kort de ingrediënten van de ouderlijke slaapkamer. Maar de nieuwe manier van leven in de slaapkamer brengt ook met zich mee dat er meer plaats aan wordt gewijd. De slaapkamer krijgt dus meer ruimte, of wordt gespreid over meerdere ruimtes. Strikt genomen kan men het nog maar met moeite een slaapkamer noemen. Het is nu veeleer een polyvalente ruimte met tal van mogelijkheden. Omdat het een echte leefruimte wordt, is ook de omgeving belangrijk: bij nieuwbouw wordt de master bedroom zo georiënteerd dat er bijvoorbeeld een mooi zicht is op de tuin, aansluitend is er eventueel een terras om in de eerste zonnestralen te ontbijten of ’s avonds te aperitieven. Extra grote ramen laten het licht rijkelijk binnenstromen.
In de master bedroom nieuwe stijl wordt er dus veel meer gedaan dan geslapen en gevreeën. Een overzicht van wat vandaag de dag in de nieuwe slaapkamer wordt geïntegreerd:
 • Multimedia

  Het boek in bed wordt steeds vaker vervangen door een tablet-pc, e-reader of laptop. Ook (compacte) flatscreens en home theatre systemen worden vaker in de slaapkamer ingebouwd. Al wijzen de meeste onderzoeken erop dat tv in de slaapkamer niet bevorderlijk is voor de nachtrust en zeker niet voor het seksleven, we zijn er meer en meer fan van. Soms zijn tv-steun of console zelfs geïntegreerd in de bedrand. Een afstandsbediening bedient niet alleen de tv, maar ook bijvoorbeeld de verlichting en de gordijnen. De integratie van multimedia in de slaapkamer maakt daarnaast dat er extra oplaadpunten voorzien worden en het bed krijgt extra kussens voor steun in de rug.
 • Dressing

  Een dressing kunnen we uiteraard geen nieuwe trend noemen, maar de garderobekamer wint wel meer en meer terrein, ten koste van de traditionele kleerkast. In de nieuwe slaapkamer wordt de inloopkast volledig op maat gemaakt, waardoor het een echte plaatswinner is. Ook is de dressing ideaal als een soort buffer tussen slaapgedeelte en badkamer. In se is de slaapruimte een grote kamer met de badkamer erin geïntegreerd, maar om toch een beetje privacy te bekomen, worden er twee wanden geplaatst tussen slaapgedeelte en het natte gedeelte. Daartussen wordt de inloopkast ingericht.
 • Badkamer

  Bij de slaapkamer komt er heel vaak een badkamer ‘ensuite’, in dezelfde ruimte dus. Veelal gaat het daarbij om een lifestylekeuze: deze badkamer is een extra badkamer en zeker niet de enige in huis. Het creëert een gevoel van luxe en maakt de ruimte extra spacieus. Soms komt er enkel een vrijstaand bad midden in de ruimte bij het bed, maar ook een volledige badkamer doet zijn intrede. Om toch wat intimiteit en privacy te creëren, wordt er gewerkt met een halfhoge wand of een tussenschuifwand. Nog chiquer wordt het als de badkamer geplaatst wordt in een grote glazen kubus in de ruimte. Zo verkrijgt men toch een afgesloten ruimte, zonder al te veel aan licht en ruimtelijkheid in te boeten.
  Dat de badkamer een deel wordt van de slaapkamer, heeft zijn invloed op de inrichting en decoratie. Om een mooie eenheid te vormen, worden in bad- en slaapkamer dezelfde materialen en kleuren gebruikt. Badkamerfabrikanten gaan mee met deze trend en dat uit zich in een veranderend aanbod. Ze bieden bijzondere designs aan die niet alleen functioneel, maar ook gewoon mooi zijn. Een verzonken bad in de vloer bijvoorbeeld, of een alleenstaande douche die prachtig oogt en zicht biedt op de tuin. Naast de echte badkamerproducten zoals douche, toilet en kraanwerk, nemen badkamerfabrikanten ook meer ‘meubeltjes’ op in het assortiment. Een opbergbank of een sofa specifiek voor de badkamer bijvoorbeeld. Ook op vlak van decoratie is er meer aanbod, wat toont dat de inrichting ervan belangrijker wordt.
  De integratie van de badkamer in de slaapkamer brengt eveneens een nieuwe problematiek met zich mee: ventilatie wordt immers extra belangrijk om vocht- en condensatieproblemen in de slaapkamer te vermijden.
 • Eetplaats

  De maaltijden met het gezin vinden uiteraard nog plaats in de eetkamer, maar ook in de slaapkamer is er plaats voor een plek om te ontbijten, een koffietje te drinken, of van een lekker glas wijn te genieten bij een goed boek. Dat gaat dan om een eenvoudig zithoekje, maar het kan ook een heuse salon zijn bij een haardvuur. Soms wordt er zelfs een minibar gezet of een kleine frigo, naar analogie van de hotelkamer, of is er een kitchenette geïnstalleerd.
 • Ontspanningsruimte

  Iedereen in de Westerse wereld leidt een (te) jachtig leven, en dat geeft nood aan ontsnappingsmogelijkheden. We zijn op zoek naar een plek waar we ons kunnen terugtrekken, waar relaxen, rust en Zen de hoofdzaak zijn. Dat vinden we steeds vaker op de slaapverdieping. De kamer wordt zo aangenaam mogelijk gemaakt, gezelligheid mag weer. Dat uit zich bijvoorbeeld in shaggy tapijten, kleine decoratiespullen en materialen die zacht ogen – zoals goudtinten op de muren – of aangenaam aanvoelen.
 • Wellness

  In de zoektocht naar ontspanning neemt wellness een belangrijke plaats in. Ook in de nieuw samengestelde master bedroom is er plaats voor wellness, van sauna tot whirlpool, van infraroodcabines tot massagedouches. Niets ontspannender dan een saunabeurt en daarna nog loom meteen naar bed. In deze lijn zijn ook XL douches en baden voor meerdere personen aan een opmars bezig.
 • Gezondheid

  Al doet men veel meer dan slapen in de master bedroom, gezond slapen is absoluut een hot item. Er gaat veel aandacht naar degelijke en ergonomische bedsystemen, en dat mag gerust wat kosten. Op functioneel vlak doen persoonlijke systemen het erg goed: bedsystemen die volledig zijn afgestemd op de eigen lichaamsbouw en slaapgewoontes. Maar een vleugje luxe is nooit ver weg. De markt van exclusieve bedden en beddengoed boomt: van met de hand gemaakte bedden met paardenhaar tot pure, natuurlijke stoffen voor het textiel… De kwaliteit van het slapen staat voorop.
 • Nieuwe producten

  De nieuwe slaapkamer vraagt om aangepaste producten. Zo zijn er bijvoorbeeld watervaste tapijten die in slaapkamer en badkamer gebruikt kunnen worden. Andere voorbeelden: lcd-schermen die in de douche kunnen, een voeteneind waarin de tv kan verzinken, zachte nachtverlichting die geïntegreerd is in het bed…
 • Domotica

  Comfort staat voorop in de slaapkamer nieuwe stijl. Domotica past daar uiteraard perfect in: de verlichting dimmen, de gordijnen alvast sluiten en het bad laten vollopen, het kan allemaal via de iPad of een centrale afstandsbediening.
Het mag wel duidelijk zijn dat de slaapkamer nooit meer zal zijn wat ze was. De naam slaapkamer klopt zelfs helemaal niet meer: de ouderlijke ruimte wordt een soort enclave in het huis. Het worden bijna ministudio’s waar alle woonfuncties in verenigd worden. Heel af en toe, al zal dat uiteraard vooral bij welstellende gezinnen het geval zijn, worden er zelfs twee studios ingericht, eentje voor hem en eentje voor haar, met uiteraard ook een his en hers badkamer. Maar bovenal wordt de master bedroom toch een nieuwe ruimte voor het hele gezin. In sommige gevallen worden zelfs de slaapgewoontes helemaal aangepast en opteren de ouders voor een XXL- bed waar ze samen met de kleine kinderen de nacht doorbrengen. Dat grote bed is tegelijk de plek om te loungen op lange luie zondagochtenden, koffie en vers getoast brood bij de hand.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in