De keuken

Batibouw 2012: Chef-kok in eigen keuken

De Belgen zijn in de ban van een ware hype, een kookhype meer bepaald. De kookboeken van chef-koks gaan vlotjes over de toonbank, tv-programma’s over eten en koken blijven scoren en zowat iedereen mag zich vandaag hobbykok noemen. Dat heeft niet alleen een invloed op wat er op tafel komt. Ook de impact op de keuken zelf is groot. Zowel de inrichting, het budget en de toestellen moeten vandaag aan veel hogere eisen voldoen en zijn vaak zelfs semi-professioneel!


We zijn met z’n allen dol op koken en alles wat daarbij hoort, zoveel is duidelijk. De wachtlijsten voor kooklessen en -workshops allerhande zijn ellenlang, maar gelukkig zijn er tal van boeken waarmee je thuis aan de slag kan gaan. En zelfs wie niet zèlf in de potten roert, toont meer aandacht voor eten dan ooit. Foodies zijn er als de kippen bij om de nieuwste restaurants uit te testen en zelfs de modale Belg neemt zonder probleem woorden als cuisson, textuur of aciditeit in de mond.
Wie zelf (hobby)kokambities heeft, wil thuis uiteraard een keuken die daarop is afgestemd. Een amateurkok stelt zich niet tevreden met een basic model met 4 gaspitten. Hij of zij is steeds veeleisender op vlak materialen, toestellen en mogelijkheden van de keuken. Zoveel veeleisender zelfs dat de gewone huiskeuken vaak de allures begint te krijgen van een restaurantkeuken. Semi-professioneel dus, maar toch altijd huiselijk en afgestemd op de rest van het interieur.


Keuken(r)evolutie

De keuken nu is met andere woorden heel wat anders dan een paar jaar geleden. Maar wat verandert er precies? Eerst en vooral gaat er meer budget naar de keuken. Al bij de start van de bouw of verbouwing wordt er voldoende gerekend voor de inrichting van de keuken, terwijl het vroeger veeleer een post was die het met de overschotjes moest doen. Ook de voorziene ruimte is groter. De keuken bevindt zich niet langer in een achterafgebouwtje, maar maakt meestal integraal deel uit van de leefruimte en neemt daar een flink stuk van in. De keuken zelf blinkt uit in degelijkheid, ergonomie en comfort. Technische snufjes die het gebruiksgemak verhogen, zoals gedempte deuren of zelfs elektronische lades, zijn geen uitzondering meer. Diezelfde high-tech kom zeker terug in de toestellen, die vaak veeleer semi-professioneel zijn. De verschillende electromerken spelen daar handig op in en bieden steeds meer toestellen met uitgebreide functionaliteiten. Enkele voorbeelden die intussen hun ingang vonden in de moderne keuken:

  • Stoomoven: een stoomoven was een paar jaar geleden nog een exotisch iets dat enkel door echte kookfanaten gekozen werd. Tegenwoordig worden de meeste nieuwe keukens ermee uitgerust, mede dankzij het feit dat er intussen ook heel wat budgetvriendelijke stoomovens te vinden zijn. De ovens zijn stuk voor stuk erg gesofisticeerd en bieden bijvoorbeeld heel wat automatische functies, zoals het zelf bepalen van de gaartijd of zelf volledige recepten die met één druk op de knop kunnen worden uitgevoerd.
  • Teppanyaki: deze hete Japanse grillplaat wordt gebruikt om fijngesneden ingrediënten dicht te schroeien, maar ook om vlees of vis te bakken. De teppanyakiplaten worden vaak ingebouwd in een kookeiland of ze worden gecombineerd met de kookplaat.
  • Wokzone: onontbeerlijk voor wie houdt van de Aziatische keuken: een aparte wokzone met hoog vuur waarop je een ruime wok kwijt kan.
  • Warmhoudlade: Het lijkt een luxe-item, maar zelfs in eenvoudige keukens duikt steeds vaker een warmhoudlade op. Daarin kun je borden of kopjes voorverwarmen of gerechten even warm houden terwijl je nog iets afwerkt. Onontbeerlijk voor hobbykoks die hun vrienden willen bedienen alsof ze zich in een restaurant bevinden.
  • High tech vaatwasser: weinig keukens die nog zonder vaatwasser geïnstalleerd worden, dat spreekt voor zich. Maar die vaatwasser zelf kent wel een evolutie. In de nieuwste modellen is de techniek zo verfijnd dat alles moeiteloos schoon en droog uit de machine komt. Er is in die modellen ook keuze voor iedereen: met plaats voor extra veel couverts bijvoorbeeld, of met een speciaal programma voor delicaat servies, een aanpasbaar model dat je indeelt volgens je behoeften – bijvoorbeeld veel potten en pannen of net enkel borden… Ook een trend bij amateurkoks die graag efficiënt werken: het installeren van twee vaatwassers, waarbij de vaatwassers tegelijk dienst doen als opbergruimte. De schone vaat kan gewoon in de vaatwasser blijven en eruit gehaald worden wanneer nodig, terwijl de tweede vaatwasser al terug gevuld kan worden met vuile vaat.
  • Extra inbouwtoestellen: in een keuken zijn er uiteraard een aantal toestellen die traditioneel worden ingebouwd, zoals een oven of een microgolfoven, maar voor de hobbykok mag het wat meer zijn. Zo zijn de inbouwespressotoestellen bezig aan een opmars en ook een ijsblokjesmachine mag niet ontbreken. 
  • Ingenieuze koelkasten: de koelkast in de keuken van de hobbykok doet veel meer dan enkel koelen. Uiteraard is er een ijsblokjesmachine en een koudwaterkraantje geïntegreerd, maar ook de functies binnenin zijn uitgebreid. High tech snufjes in de nieuwste koelkasten bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om eten razendsnel te koelen en zelfs te bevriezen, groenten en fruit worden langer vers gehouden in een apart ladevak met luchtcirculatie, een ingebouwd flessenrek houdt de champagne altijd koud en klaar voor gebruik. Ook een scherm aan de buitenkant van de koelkast is geen uitzondering meer. Daarop kun je snel recepten zoeken en bijhouden, een boodschappenlijstje aanvullen, je agenda bekijken of de kinderen een spelletje laten spelen zodat jij in alle rust kan kokkerellen.
  • Kokendwaterkraan: het is zeker nog niet ingeburgerd in de doorsnee keuken, maar wie graag en veel kookt, loopt er warm voor. De kokendwaterkraan is een aparte kraan die je op elk moment meteen warm of kokend water geeft. De kraan werkt met een aparte kleine boiler en kan ook dicht bij het vuur geïnstalleerd worden, zodat je daar je potten kan vullen. Ideaal om snel pasta of rijst te koken, thee te zetten, au bain marie te koken… absoluut een tijdswinst voor wie een groot menu op tafel wil toveren.


Naast de inbouwtoestellen zijn er ook tal van losse toestellen die erg gegeerd zijn in de hedendaagse keuken. Elke zichzelf respecterende thuiskok draait zijn ijs bijvoorbeeld zelf in een ijsmachine, heeft de beschikking over een keukenmachine met een massa functies, rookt vlees in een apart rookoventje, houdt de wijn op de perfecte temperatuur dankzij de wijnkast… Opvallend bij deze toestellen is dat ze – net zoals de inbouwtoestellen – een bijna professioneel resultaat leveren.


Huiselijk high-tech

Of het nu gaat om de inbouwtoestellen, de losse toestellen of de keukenkastjes zelf: ook het design is van groot belang. Wie vandaag zijn of haar keuken inricht, wil niet alleen dat daar alle snufjes in aanwezig zijn, het moet een keuken met karakter zijn. Een keuken die de persoonlijkheid van de bewoner reflecteert èn die tegelijk een hoog technisch aspect bezit dus.

Qua materialen wordt er veel gekozen voor inox, een materiaal waarvoor de inspiratie uiteraard uit de restaurantkeukens komt. Inox oogt professioneel en stijlvol en daarnaast is het hygiënisch, makkelijk in onderhoud en kan het tegen een stootje. Dat strakke, koele materiaal wordt evenwel in de thuiskeuken vaak gecombineerd met een warm materiaal zoals hout, om er toch een huiselijk aspect aan te geven. De semi-professionele keuken mag dan wel praktisch en to the point zijn, het moet wel gezellig blijven.

Dat verklaart ook de mix van verschillende stijlen die tegenwoordig bon temps is in de keuken. Houten opbergkasten worden bijvoorbeeld gecombineerd met een koel-vriescombinatie van glanzend inox. Of nog: in een natuurstenen werkblad wordt een hypertechnische en superstrakke inductiekookplaat geïntegreerd. Al spelen we dus graag restaurantje in eigen huis, het moet ten allen tijde een leefbare keuken blijven, waar we de ene dag een culinair viergangenmenu voor vrienden klaarmaken en de volgende dag evengoed koekjes staan bakken met de kinderen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in