Aplacetohide voor en door jonge interieurarchitecten

Met ‘aplacetohide’ willen initiatiefnemers Bticino, Daikin, Delta Light en Pioneer jonge interieurarchitecten stimuleren om innovatief en toekomstgericht na te denken over woon- en maatschappelijke omgevingen: vandaag kampen we immers met gebrek aan tijd en gebrek aan plaats.
De winnende ontwerpen worden voorgesteld op Sfeer 2007


We kunnen gerust stellen dat wij de meest verwende generatie ooit zijn, met onze trendy ingerichte woningen, ons vanzelfsprekende gebruik van mobieltjes, multimedia en muziektechnologie, ons hippe uitgaansleven.
We kunnen onze zuurverdiende luxe niet meer missen, maar de tol die we daarvoor betalen is een hectisch bestaan. Zo hectisch dat we soms snakken naar een moment van rust, naar een gelegenheid om datzelfde begeerde leven even te ontlopen of te vergeten. Even op de ‘escape’-knop van je pc te drukken.
De wedstrijd, aplacetohide, wil de jonge interieurarchitect stimuleren om innovatief en toekomstgericht te denken over woon- en maatschappelijke omgevingen.
Vandaag hebben we gebrek aan tijd en gebrek aan plaats.
Twee aspecten waar de interieurarchitect in deze wedstrijd kan over nadenken en oplossingen kan voor formuleren.

Escapisme
We denken dat ontsnappen in een fysische/reële omgeving waar je virtuele ervaringen kan opdoen die je naar een, letterlijk en figuurlijk, andere wereld loodsen, van deze tijd is, én een inspirerende uitdaging is voor de jonge ontwerper.
Het virtueel escapisme is een behoefte waar vandaag in alle sectoren van de markt wordt op ingespeeld. Vooral in wat we noemen de “publieke omgevingen” zien we boeiende realisaties ontstaan. Winkels zijn niet zomaar winkels meer, er worden ‘totaalervaringen’ aangeboden, die je even je drukke werkschema doen vergeten, of je nu naar de kapper, de tandarts of het zwembad gaat. Vooral de hotel- en horecasector ontwikkelt boeiende ervarings-cocons. Zelfs kunstenaars concipiëren rustplekken...
In deze opdracht gaat het daarentegen over het eerder, nieuwe, residentieel gebruik van het idee. Escapisme is dus het onbeschaamde doel van ons gretig gebruik van al die faciliteiten, die naast hun functionele rol nu ook duidelijk een hoog fungehalte hebben gekregen. Maar daarbij willen we toch zo min mogelijk sporen op het milieu achterlaten. Want gekoppeld aan ons vasthouden aan onze eigen comfortcocon, daagt het besef dat we voorzichtiger met de natuur moeten omspringen, willen we ervan blijven genieten.
Is de aarde aan haar laatste rondje begonnen? Of zullen klein- en grootschalige initiatieven voor een ommekeer zorgen?

We zullen als bewoners van de 21ste eeuw wel alleen oplossingen aanvaarden die naast verantwoord omgaan met de natuur rekening houden met onze luxe-, high-tech- en comfort-verworvenheden. Deze 'Techneco' beweging heeft niets meer te maken met de geitenwollensokkenbeweging van vroeger. Ze wil het ecologisch patrimonium sparen door nieuwe methodes, middelen en materialen te combineren met een economisch én ecologisch correct denken.
Dit is allemaal minder nieuw dan je op het eerste gezicht zou denken. In de jaren 1970 was namelijk al een stroming architecten actief, die nu mee model staat voor het ecologisch denken in de architectuur van vandaag: de eco-architecten.
Wat is nu de link van dit alles met onze wedstrijd? Zou het niet zalig zijn, mocht er naast het genot van shoppen, wellness, exclusieve natuurreizen en dergelijke, ergens in een stukje natuur een aantrekkelijk bouwseltje staan waar je je even kan terugtrekken uit het wilde bestaan? Een compacte comfortcapsule, zeg maar. Een plek waar je ongestoord kan “spelen”. Een plek die, hoewel klein, tot in de puntjes uitgerust is met de laatste technologieën en het meest zalige comfort? Een plek vol licht, lucht, beeld en connectiemogelijkheden, die met respect in de groene omgeving geïntegreerd werd? Dat is de uitdaging die we aan een aantal jonge interieurarchitecten willen voorleggen.

Luxehotelkamer
Ontwerp een ‘luxehotelkamer’ middenin een brokje natuur (de achtertuin van je moeder bijvoorbeeld...): een knusse en tegelijk zeer gesofistikeerde ruimte die als een solitaire entiteit in het omringende groen wordt geplaatst; een plek waar eco en techno één worden. De architecturale unit kan zowel opgaan in de natuurlijke omgeving (zoals een boomhut dat doet) als zich vervreemdend ten opzichte van die natuur gedragen. Binnenin voldoet de ruimte aan de hoogste eisen van hedendaags comfort, met alle virtuele, digitale, ontspannings- en contactmogelijkheden. Lucht en licht zijn overvloedig en flexibel aanwezig en, ondanks zijn schijnbare isolatie in het groen, moet het woonelement als een zenuwknooppunt op alle mogelijke manieren met de buitenwereld verbonden zijn. Zodat de bewoner(s) – als ze dat willen! – de wereld aan hun vingertoppen hebben.

Criteria
De ingezonden projecten zullen worden beoordeeld op volgende criteria:
- originaliteit en creativiteit
- toekomstgerichte en comfortgerichte visie op wonen
- voldoen aan de opdracht. Zo moet onder meer een product van elk van de deelnemende bedrijven (Bticino, Daikin, Delta Light en Pioneer) worden toegepast in het ontwerp.
Een professionele jury van vier toonaangevende namen uit de interieur- en designwereld zal de ontwerpen beoordelen: Will Erens, Bart Lens, Glenn Sestig en Danny Venlet.
De winnende ontwerpen zullen geheel of gedeeltelijk voorgesteld worden tijdens Sfeer 2007

Praktisch
De ontwerpwedstrijd is bedoeld voor interieurarchitecten/ontwerpers die minder dan 5 jaar afgestudeerd zijn. Ze kunnen zich per mail inschrijven op [email protected]. De inzendingen moeten op het wedstrijdsecretariaat binnen zijn voor 5 januari. De jury beoordeeld de ontwerpen op 9 januari.
De deelnemers ontvangen een volledig wedstrijdreglement na inschrijving op het

Wedstrijdsecretariaat
E-mail: [email protected]
BTicino-Kouterveldstraat 11-1831 Diegem
Contactpersoon: Lennart van Walsum

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in