Absoluut renovatie: Orde in de chaos gebracht

Gewijzigd op 1/01/1900

Orde in de chaos gebracht
Orde in de chaos gebracht
© 2 voor 5 - Klaar Bracke
Orde in de chaos gebracht
Orde in de chaos gebracht
© 2 voor 5 - Klaar Bracke
Orde in de chaos gebracht
Orde in de chaos gebracht
© 2 voor 5 - Klaar Bracke
Orde in de chaos gebracht
Orde in de chaos gebracht
© 2 voor 5 - Klaar Bracke
Orde in de chaos gebracht
Orde in de chaos gebracht
© 2 voor 5 - Klaar Bracke
Orde in de chaos gebracht
Orde in de chaos gebracht
© 2 voor 5 - Klaar Bracke

Dit appartement heeft een prachtige ligging in hartje Antwerpen. Binnenin was het echter verouderd en de verschillende functies waren niet meteen logisch verdeeld over de totale oppervlakte.


Daarom riep de bouwheer de hulp in van interieurarchitect Klaar Bracke. Zij maakte een analyse van de te integreren functies in het nieuwe ontwerp en ging aan de slag. Doordachte ingrepen hadden meteen een groot effect op de circulatie in dit project en de voordien chaotische stijlenmix werd een nieuw eenduidig en rechtlijnig concept van strakke vormen en warme materialen.

Het nieuwe ontwerp bevat heel wat bergruimte, waardoor het interieur een verzorgde en strakke look heeft. Ook wordt door de eenheid in materialen en kleuren het ruimtelijk gevoel vergroot.

Voor

De eerste keer dat interieurarchitect Klaar Bracke een kijkje nam in dit appartement, was het nog verhuurd. Wat onmiddellijk opviel was de beperkte oppervlakte, die werd versterkt door een mengeling aan verschillende stijlen en meubels. Er zat weinig eenheid in het ouderwetse geheel.

Ook de plaatsing van de verschillende functies in het geheel was niet meteen logisch. Zo was er een keukentje naast de trap in het midden van de leefruimte. Naast de eetkamer lag een kamer die geen functie had en dus een beetje verloren ruimte was. Verder was er een kleine circulatiegang voorzien naar de badkamer. Ook die kon nuttiger ingevuld worden. Het grondplan was ingedeeld in verschillende ‘hokjes’. Het gebrek aan bergruimte zorgde ook voor een onoverzichtelijk effect. Het kwam er voor Klaar op aan eerst stevig na te denken over een nieuwe, logische indeling van functies en ruimtes.

De bouwheer had ook een stevig eisenpakket wat betreft te integreren functies en stijl. Hij wilde veel meer bergruimte, zonder aan ruimtelijk gevoel te moeten inboeten. De bouwheer kende Klaars stijl en wilde haar visie over wat er met dit appartement aan te vangen viel. Beide partijen zaten meteen op dezelfde golflengte en de bouwheer gaf van in het begin al enkele leuke ideeën mee, die Klaar in haar ontwerp moest trachten te integreren. Zo wilde hij één muur volledig inkleden met een kamerbrede kastenwand. De bestaande trap vond de bouwheer lelijk en die moest verdwijnen. Of toch tenminste aan het zicht onttrokken worden...

Verder had hij een paar sfeerbeelden meegenomen om Klaar een idee te geven welke stijl hij leuk vond. Als een man drukbezet zakenman, had de bouwheer een zwak voor de strakke, cleane en toch warme look van luxe hotelkamers. Dimbare verlichting moest het mogelijk maken verschillende sferen te creëren. En qua comfort opteerde hij voor een open keuken, een inloopdouche en een gezellige gashaard. Qua materialen had Klaar dan weer vrij spel. Wel moesten die materialen een high-end uitstraling hebben. Dit appartement moest immers een comfortabele pied-à-terre worden, waar de bouwheer, als hij lang in het buitenland gezeten had, gezellig kon thuiskomen. Omdat het budget niet onbeperkt was, was de materialenkeuze voor Klaar een evenwichtsoefening. Soberheid en eenheid in kleur en materiaal, waren nog enkele laatste kernwoorden waarmee Klaar aan de slag ging.

Na

Om met een nieuwe lei te beginnen werd heel het appartement leeg gehaald. De sierlijsten aan het plafond waren niet authentiek en werden verwijderd. Zowel vaste als losse meubels gingen eruit, alsook de keuken en badkamer.

De bestaande vloer in leefruimte en eetkamer bleef om budgettaire redenen bewaard. Deze parket werd evenwel behandeld met een donkere beits, waardoor hij beter paste binnen het nieuwe totaalconcept van donker hout en lichte kleuren op de muren. Een kamerbrede kastenwand, in een tropische wengè fineer, loopt door van zithoek naar eetkamer en biedt heel wat bergruimte. Ook de gashaard zit hier mooi in verwerkt. De donkere, warme houttinten vormen een leuk contrasterend geheel met de wit geschilderde muren.

De elektriciteit en de leidingen werden deels vervangen, omdat de keuken in het nieuwe ontwerp een andere plek kreeg in de ruimte tussen badkamer en leefruimte. Zo konden de waterleidingen voor de keuken ook gemakkelijk afgetakt worden vanuit de badkamer.
 

Gegevens architect
kB Ontwerpbureau
03 238 15 56
www.kbontwerpbureau.be


Gegevens project
Type woning: appartement
Gerenoveerde ruimtes: totaalrenovatie
Gerenoveerde oppervlakte: 85 vierkante meter
Termijn: 6 maanden

Het volledige resultaat kan u bekijken en lezen in Absoluut Renovatie .

Folders over interieurarchitect