Nieuwe kamers

6 interieurtrends voor de herfst en winter van 2012-2013

Wat is een hip interieur in de herfst van 2012? En hoe ziet ons huis er van binnen uit in 2013? Habitos.be verzamelde de nieuwste interieurtrends en woonideeën. Besluit? Eclectisch dekt de lading: het beste van alle stijlen origineel gecombineerd. Maar een elegante woonstijl, zacht minimalisme of landelijk eigentijds kunnen ook. En wat dacht je van fluo? Of toch liever retro?

Natuurlijk en eclectisch

Eclectisch betekent het beste uit verschillende – in dit geval – woonstijlen. En omdat we ook oog hebben voor ecologie, combineren we die prachtige antieke kast met een designklassieker à la Eames naast stoffen uit natuurlijke materialen – denk aan wol, maar zijde en hout zijn ook populair. Handgemaakte spullen – stoel, vaas, tapijt – zorgen voor een authentieke en creatieve sfeer. Een designobject – groot of klein – brengt een vleugje humor en originaliteit in je interieur.

Hippe elegantie

Een totaal andere stijl is een verfijnde vorm van het barokke dat enkele seizoenen geleden zo populair was. Die overdaad aan glans, rijke stoffen, zwart en goud vind je terug in een elegantere versie met heldere belijning. De luxueuze materialen en kleuren combineer je met zwart en sculpturale vormen. Luxueus zonder overdaad, glamoureus zonder kitsch. Verfijnd en modern, quoi!


Zacht minimalisme

Een interieur in een zachte minimalistische stijl is een interieur dat streeft naar simpliciteit en kwaliteit. Het is een combinatie van pure vormen en schoonheid, van het functionele en het esthetische. Alles in een harmonieuze combinatie die tegelijkertijd warmte en innovatie uitstraalt. Veel daglicht ook, veel wit en transparante materialen. Denk aan linnen stoffen, zachte zandkleuren, simpele decoratie en natuurlijke materialen.

Landelijk eigentijds

Val je voor een landelijk interieur, dan kun je kiezen tussen elegant landelijk – denk aan brocante, bloemetjes, pastels – of landelijk stoer, met ruwere materialen in hun natuurlijke staat, zoals onbewerkt hout, natuurstenen keukenblad en/of vloeren, eventueel ook gecombineerd met beton. De stoffen bevatten veel ruitjespatronen die je combineert met effen patronen in aansluitende kleuren.

Fluo interieur

Duidelijke  ontwerpen, vormen en lijnen in intense kleuren, dat definieert de moderne fluorstijl. Ontwerpen uit de jaren ’70 en ’80 worden gecombineerd met moderne verlichting, hoogwaardige materialen voor muur, plafond en vloer, en met tijdloze designklassiekers.

Retro

Niet zo een fan van fluo maar wel voor de ontwerpen uit de jaren ’70? Dan is retro beslist jouw ding. En dat retro in is, bewijzen de vele rommelmarkten en vintage-uitverkopen. Retro kun je stijlvol combineren met nieuw behang, verf of tapijt. En als die favoriete zetel echt niet meer als ‘origineel’ te verkrijgen is, dan zijn er heel wat merken met nieuwe retro-ontwerpen: interieurspullen met de look van toen maar gemaakt met de materialen van vandaag.
Zoek je nog meer leuke interieur trends voor het komende najaar?

Bekijk ons moodboard Interieurtrends winter 2012-2013 op Pinterest.
Doe inspiratie op met De nieuwste decoratiespullen voor je interieur.


Auteur: Gretel Kerkhofs - september 2012


Interieurtrends winter 2012-2013 in beeld:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in