Decoratie

5 interieurtips die het zullen maken in 2013

Benieuwd naar de trends voor het interieur in 2013? Houd je klaar voor een interieur dat barst van kleuren. Maar ook: een huis waar hout, muren met reliëf en veel levend groen het perfecte decor vormen voor de Chesterfield van bij je ouders op zolder. Met onze interieurtips ben je weer helemaal mee.

De kleuren van 2013

De kleuren voor ons interieur in 2013 zullen vibreren, zo voorspelt Pantone, het Amerikaanse kleureninstituut dat de wereld helpt kleuren kiezen. En de kleuren voor 2013 zijn vooral blij en fel. Eentje die er uitspringt en meteen kleur van het jaar 2013 is: smaragd groen.

Het kleurenpalet lijkt nu nog heel herfstig – kijk in de mode-etalages en je ziet veel donkerblauw, donkerrood, oranje en bruin – maar we evolueren in 2013 naar de prachtige volle kleuren, die je ziet op markten in Marokko, India of in de klederdracht van Peruanen.
Deze kleuren komen zeker (terug) op het voorplan: oranje-rood, zacht marineblauw, pauwenblauw, vurig geflambeerd roze en een krachtig zonnig geel. Smaragdgroen en helder geel koelen de warmte van diep bruin wat af.

Meer foto's? De kleuren van 2013 in beeld

Decoreer met 3D en fotobehang

  • Fotobehang

    Twee decoratietips die je huis zeker een nieuwe boost geven zijn: 3D-muurpanelen en muurstickers. Die muurstickers zijn al langer populair, maar nu mag je gerust een stapje verder gaan. Bijvoorbeeld: met een afbeelding, die je zelf maakte (of uit koos), kun je nu een volledige wand bekleden dankzij ‘gepersonaliseerd’ behang.

 

  • 3D-panelen

    3D-muurpanelen brengen meer reliëf aan op je muren. Behang met reliëf is één ding, veel kaders met foto’s en kunst zijn iets anders. Vind je het ene te saai en het andere te druk? Dan zijn 3D-panelen een ideaal alternatief. Je kunt ze zelf maken door een houten raamwerk of een houten paneel te bekleden met dikke stoffen, reliëfbehang of zelfs met behang met een reliëf er op gedrukt.

    Maar er zijn ook fabrikanten die zulke panelen kant-en-klaar afleveren. Vaak hebben ze ook nog een akoestische werking, waardoor ze de geluiden in de kamer dempen. Op die manier zijn de panelen niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog functioneel.

Meer foto's? Decoreren met 3D en fotobehang in beeld.

Chesterfield is back!

Haal de Chesterfield maar weer boven, want gecapitonneerde sofa’s, poefjes en beddenhoofden zijn weer helemaal terug. Nooit van gehoord? Gecapitonneerde stoffen zijn opgevulde stoffen die doorstikt zijn.

De meest bekende voorwerpen met zo een doorstikte bekleding afgewerkt met knoopjes zijn de Chesterfield-sofa’s. Ooit verafschuwd wegens te oubollig en te muffig, maar nu mogen ze weer de show stelen, zelfs als het versleten exemplaren zijn. Je kunt het leder laten herstellen of gewoon vervangen door een bekleding in een mooie contrasterende stof, bijvoorbeeld velours.

Er bestaan ook beddenhoofden en zitmeubilair in zulke stoffen.

Wil je het niet zo stoffig? Dan kun je muren of delen van je muur ook behangen met 'gecapitonneerd' behang.

Meer foto's? De Chesterfield trend in beeld.

Ecologische meubelen

Ecologische meubels een trend? Ja, toch in de volgende zin: meubels die je een tweede leven geeft door ze op te knappen, weer van onder het stof vandaan te halen en te combineren met nieuwe design meubels. Of door te kiezen voor meubels die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, onbehandeld hout of bewerkt met milieuvriendelijke verven en lijmen.

Meubels gemaakt van afvalhout of gerecupereerd hout vallen hier ook onder. Zo krijg je een erg persoonlijk interieur en heeft elk meubelstuk een eigen verhaal.

Meer inspiratie nodig?

Groene muur

Een groene muur - ook wel gekend als groene wand, plantwand, plant wall of living wall - is een mooi en nieuwer alternatief voor de huiskamerplant.

We kennen het groendak al. Voor buiten bestaan er intussen mooie voorbeelden van een groengevel of verticale tuin. Dat willen we nu ook binnen. Er zijn al heel gesofisticeerde systemen voor een groengevel binnen op de markt. Maar je kunt ook voor minder ingrijpende oplossingen kiezen.

Bijvoorbeeld: je kruidentuin naar binnen halen, in of aan een rek waarmee je dan je eigen plantenmuur maakt. Je kunt een heleboel potjes en plantenbakjes aan een stevig raamwerk tegen een blinde keukenmuur bevestigen, waarin je dan je kruiden kweekt. Alles snel bij de hand en zo haal je meteen de tuin en Moeder Natuur binnen.

Meer foto's? Groene muur in beeld.

Nog meer interieurtrends voor 2013

Bekijk ook ons moodboard op Pinterest met nog meer inspiratie over de interieurtrends voor 2013.
Auteur: Gretel Kerkhofs – december 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in