Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

2010 belooft kleur!

Een nieuw seizoen betekent nieuwe kleurtrends. Maar waar komen die trends vandaan, en wie bepaalt wat hot is? Paint! licht alvast een tipje van de sluier op: wat worden de trends van morgen?
Willeke Jongejan is kleurexperte bij het Levis ColorLab.
“ Met zijn heldere maar toch tijdloze kleurenpalet zal deze collectie ook mensen met kleine kinderen aanspreken.”

Zoek de trend

paint!: Hoe worden de nieuwste kleuren bepaald? Heeft Levis een grote glazen bol om in de toekomst te kijken?
Willeke Jongejan is kleurexperte bij het Levis-Color Lab: “Nee hoor. Trends spotten is geen nattevingerwerk, maar het resultaat van lang en diepgaand onderzoek. Hoe mensen kleuren kiezen, wordt voor een groot deel bepaald door de tijdgeest, het economische klimaat, sociaalculturele ontwikkelingen... Elk jaar organiseert het AkzoNobel Aesthetic Center, het expertisecentrum van Levis rond kleur, daarom de workshop ‘Analogue’. Een internationale groep van creatieve geesten uit verschillende hoeken (design, architectuur, kunst...) komt samen om de ontwikkelingen op het gebied van cultuur, mode, design, muziek en technologie te bespreken en te vertalen in nieuwe kleurtrends. Die trends bundelen we dan in Colour Envelope, een publicatie waarin alles wordt geïllustreerd met teksten en beelden.”

En wat staat dit jaar in Colour Envelope?
”Het overkoepelende thema dit jaar kreeg de naam Reclaim (herwinnen, nvdr). We merkten dat er een grote behoefte is om even ter plaatse stil te blijven staan. De economische crisis en de zorg om het milieu hebben ons doen beseffen dat het belangrijk is om achterom te kijken naar al het goede uit het verleden, en daar tegelijk eigen, nieuwe waarden aan toe te voegen. We zoeken een nieuw evenwicht tussen traditie en vooruitgang.”

Hoe vertalen jullie zo’n trend dan naar kleuren voor het interieur?
“We halen uit die trends, die vaak nog erg abstract zijn, twee keer per jaar een concreet thema, waaraan we dan een nieuwe collectie kleuren ophangen: de Ambiance Mix Collection. Die bestaat uit 18 nieuwe en inspirerende kleuren, opgedeeld in 6 trendy combinaties.”

Optimisme

paint!: Kun je ons de volgende Mix Collection al verklappen?
Willeke: “Het eerste thema dat we uit de trends voor 2010 puren, krijgt de naam Fluo Fantasy. Fluo Fantasy staat voor het in beweging zijn, de groei naar iets nieuws. We kijken weliswaar om naar het verleden, maar we zijn ook gericht op het nieuwe. De vooruitgang heeft ons immers ook heel veel goede dingen gebracht die we met beide handen willen en moeten aannemen.”

Welke sfeer roept deze collectie op?
“Fluo Fantasy is een optimistische collectie die de wens uitdrukt om iets van de toekomst te maken. De kleuren zijn vrij futuristisch en zelfs bijna artificieel, met veel onnatuurlijke pastellen. Anderzijds zijn ze zeker niet hard of schreeuwerig. In de combinaties die we gemaakt hebben, lopen de kleuren vaak in elkaar over, zodat de sfeer ook iets tijdloos krijgt.”

De toekomst mag dus weer wat kleurrijker?
“Absoluut! Maar Fluo Fantasy is maar een deel van het verhaal. Want we hebben ook veel nood aan rust, en we willen af en toe stilstaan bij het leven. Daar horen weer heel andere kleuren bij, neutralere grijstinten bijvoorbeeld. Maar dat is dan weer iets voor de volgende Ambiance Mix Collection!”

Harmonie

Willeke: “Hier zie je hoe je met harmonieuze kleuren een sfeer kunt scheppen die net iets anders is: tijdloos, en toch eigentijds.” Het heldere Bruis op de achterste muur wordt eigenzinnig aangevuld met Laser op de gelakte deur. Hoe meer je de deuren sluit, hoe minder subtiel het kleurenpalet oogt. De frisheid van Reflectie is gekozen om alles met elkaar te verbinden. Het resultaat is een sfeer die gonst van de energie.

Vormenspel

Willeke: “Door kleuren te kiezen die dicht bij elkaar liggen, komen de vormen van deze ruimte mooi tot hun recht. Blauw en grijs zijn voorspelbare kleuren, maar hier ogen ze erg bijzonder.” Het blauwe Volt geeft de gebogen muur karakter. De kleur lijkt te veranderen naarmate het licht over de curve glijdt. Het plafond werd geverfd in Ambiance Mur Extra Mat Mix Surf en de rechte muur in Ambiance Mur Satin Mix High-tech voor een fris, maar toch verrassend gezellig gevoel.

Accent

De futuristische vormen van deze keuken vragen om een neutrale en lichte basis, een rol die het witte Nano en het grijze Flits perfect vervullen. Deze kleuren geven een opgeruimd en modern gevoel aan volle en drukke ruimtes. Als kleuraccent werd de grote nis ondergedompeld in het vrolijke Gloeilicht. Willeke: “Net doordat het gebruik van kleur beperkt werd gehouden, is het resultaat zo verbluffend.”

Kleur & beweging

Willeke: “Met kleur kun je meer leven en beweging in een ruimte brengen. Dat zie je hier heel goed.” In plaats van een hele muur in een opvallende kleur te schilderen, volgt men hier met accentkleuren de architectuur. Tegen de neutrale achtergrond in Ufo benadrukt het paarse Supernova de op- en neerwaartse beweging van de trap. Het rode lijnenspel van de in Explosie gelakte balustrade zorgt voor extra dynamiek.

Cirkeleffect

Willeke: “De halve cirkel in fel Ultra zuigt je blik als het ware door het deurgat naar binnen. Het zachtroze Astro op de voorgrond vormt niet alleen een visuele link met de achterliggende slaapkamer, maar bezorgt de ruimte ook een warme en knusse uitstraling.” De muren en het plafond werden geschilderd in sereen Prisma waardoor het geheel eigentijds en fris oogt.

Soft Living

Willeke: “Een bijzondere ruimte kan zeker ook een bijzondere kleurencombinatie aan: een basis van grijstinten wordt hier verrassend doorbroken met een streepje kleur.” Het koele Robot geeft de muren een ruimtelijke look, terwijl Neon de organische flow van de architectuur benadrukt en minder strak maakt. Als finishing touch kreeg de onderkant van het bureau op de vide een trendy laagje Digitaal.

 

Bron: Levis – maart 2010

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in