Energie

Zomeruur 2021: bespaar je nog energie dankzij het zomeruur?

Zaterdag 27 maart is het zover. Dan zetten we opnieuw met zijn allen de klok een uurtje vooruit, van 2 uur naar 3 uur ’s nachts. Dat doen we om een paar uurtjes zonneschijn te winnen en energie te besparen. Maar is het zomeruur écht zo interessant voor je verbruik? 

Waarom de klok verzetten? Economische redenen

In 1977 besloot de Belgische regering de zomertijd in te voeren als reactie op de oliecrisis en de stijging van de stookolieprijs. Doordat het 's avonds buiten langer licht was, zorgde de regering ervoor dat we onze lichten konden doven om energie te besparen en onze energiefactuur te verlagen. Maar heeft de klok verzetten nog wel voordelen in 2021?

Heeft de klok verzetten nog wel een voordeel?

Dankzij de overgang naar de zomertijd, lukte het ons lange tijd om geld te besparen door ons energieverbruik in de zomer te verminderen. Maar vandaag zijn onze consumptiepatronen grondig veranderd. De overgang van wintertijd naar zomertijd maakt dus niet meer echt een verschil...

Lagere elektriciteitsbesparing

Volgens een studie over de impact van de uurwijziging, die in 2017 werd uitgevoerd door de Onderzoeksdienst van het Europees Parlement (EPRS), zouden de energiebesparingen tijdens de zomertijd minimaal zijn in vergelijking met de wintertijd. De energiewinst bedraagt amper tussen de 0,5% en 2,5% van je totale verbruik. Volgens een rapport van de ADEME bedraagt de besparing op elektriciteit tijdens de zomertijd 440 GWH (gigawattuur) in woningen en tertiaire gebouwen. Dit is een energiewinst van 0,07% op het totale verbruik.

Led-lampen veranderden de zaak

De openbare straatverlichting en de verlichting bij mensen thuis bestond vroeger voornamelijk uit gloeilampen, die zeer veel energie opslorpten. Daarom zorgden de kortere dagen automatisch voor een hogere elektriciteitsrekening. Maar dankzij het succes van led-lampen, die 90% minder verbruiken dan gloeilampen, is vandaag de impact tussen winter- en zomertijd verwaarloosbaar of zelfs bijna nul geworden!

Efficiëntere huishoudapparaten

Bovendien kiezen we, waar het kan, steeds bewuster voor efficiëntere huishoudapparaten. De betrouwbare energie-efficiëntie-ranglijst (zie nieuwe energielabels) is daar een handig hulpmiddel voor. We zeggen dus definitief vaarwel tegen energieverslindende apparaten! Onder het motto van ‘energiebesparing’, is de overgang van wintertijd naar zomertijd vandaag de dag niet meer echt relevant. Een betere strategie is om dagelijks goede gewoonten aan te nemen en energieverslindende apparaten het hele jaar door te bannen!

TIPS: hoe kan ik het hele jaar door energie besparen?

In de keuken

  • Kies voor inductiekookplaten in plaats van keramische of traditionele kookplaten: zo kun je 30 tot 50% energie besparen.
  • Kies voor de heteluchtfunctie van je oven om de kooktijd te verminderen.
  • Bereid je gerechten in potten en pannen van hetzelfde formaat als je kookplaat.
  • Zet het deksel op je kookpotten om energieverlies te voorkomen.

Voor je (vaat)wasmachine

  • Kies de "eco"-modus om je vaatwasser te laten draaien
  • Draai je was op 30°.

Zet energieverslindende apparaten aan de deur

  • Kies huishoudapparaten van klasse A (lees het artikel over de nieuwe energielabels voor 2021 voor meer info).
  • Schakel je apparaten volledig uit in plaats van ze op stand by te laten.
  • Vervang je lampen door led-lampen.
  • Laat je verwarmingsketel onderhouden in het voorjaar. Je factuur en verbruik zullen met 12% dalen.

Met deze tips, zal je snel een daling van je energieverbruik - merken, en dit het hele jaar door!

Bron: lampiris 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in