Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Welke premies zijn er voor zonnepanelen?

Welke premies bestaan er voor zonne-energie? Is er een verschil tussen de steun voor fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen? Hoe werken groenestroomcertificaten? Wat is het premiebedrag voor een zonneboiler? Op deze vragen geven we je graag een antwoord.
In België heb je premies voor nieuwbouw en premies voor renovatie. In beide gevallen heb je premies voor zonne-energie.

Premie voor fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen of pv-panelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Een omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom, zodat je elektriciteit krijgt voor huishoudelijk gebruik.

Voor de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen krijg je (mogelijk) financiële steun van je gemeente/stad of provincie. Dit geldt zowel bij een nieuwbouw als bij een renovatie.
Kijk of je in aanmerking komt voor deze premie via de subsidiemodule van Energiesparen.be.

Groenestroomcertificaten

Eens je fotovoltaïsche zonnepanelen in werking zijn, krijg je via de Vlaamse overheid groenestroomcertificaten. Je netbeheerder (Eandis of Infrax) koopt deze groenestroomcertificaten - indien ze voldoen aan de gestelde voorwaarden - op aan een gegarandeerde minimumprijs.
 
Tot 31 december 2012 kreeg je één certificaat per 1 000 kWh opgewekte energie. Het premiebedrag en de duur waren afhankelijk van de ingebruikname.
Sinds 1 januari 2013 zijn de voorwaarden gewijzigd. Zo moeten je zonnepanelen meer elektriciteit opwekken voor één certificaat. Alle voorwaarden lees je in het artikel: groenestroomcertificaten voor zonnepanelen.
Het minimumbedrag per groenestroomcertificaat bedraagt  € 93 gedurende 10 jaar.

Premie voor thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen in combinatie met een zonneboiler produceren sanitair warm water. Er bestaan ook systemen die warm water produceren voor de vloerverwarming.
 
Voor een premie bij de installatie van zonneboiler kun je terecht bij je gemeente/stad of provincies. Kijk of je in aanmerking komt voor deze premie via de subsidiemodule van Energiesparen.be.

Belastingvermindering voor een lage energiewoning

De federale overheid geeft sinds 2012 geen specifieke belastingvermindering meer voor het plaatsen van een zonneboiler. Wel bestaat er een belastingvermindering voor een lage energiewoning. Met een zonneboiler kom je hier mogelijk voor in aanmerking.

Premie zonneboiler

Er is een premie voor een zonneboiler bij een renovatie vanwege je netbeheerder. Sinds 1 januari 2013 bedraagt de premie € 550 per m² met een maximumbedrag van € 2 750 en maximum 50% van de factuur.

Vlaamse verbeteringspremie

Is je woning minimum 20 jaar en plaats je een zonneboiler? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een Vlaamse verbeteringspremie. Het premiebedrag varieert - afhankelijk van je inkomen – tussen de € 100 en € 1 500. 

Renovatiepremie

Wanneer je in Vlaanderen een zonneboiler plaatst in een woning, die minimum 25 jaar oud is, kom je mogelijk in aanmerking voor een Vlaamse renovatiepremie. Het premiebedrag van de renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen. De premie kan nooit hoger zijn dan € 10 000. Voor de categorie buitenschrijnwerk bedraagt de premie 30% of 40% wanneer je aan een bepaalde norm voldoet. Ook in Brussel is er een renovatiepremie beschikbaar.
Auteur: Daan Slingers - juni 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in