Energie

Wat zijn thuisbatterijen en hoe werken ze?

Met een thuisbatterij kan je het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan en gebruiken op momenten waarop je zonnepanelen te weinig energie produceren. Dat is zéker interessant wanneer je zonnepanelen hebt die na 2020 werden geïnstalleerd. Waarom? Dat lees je verderop in het artikel. Eerst vertellen we je hoe zo’n batterij werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat je geproduceerde zonne-energie op zodat je die kan gebruiken wanneer je zonnepanelen onvoldoende energie opwekken, zoals ’s nachts of op piekmomenten. Daarnaast kan een thuisbatterij tijdens daluren goedkopere energie van het elektriciteitsnet opslaan om later terug te gebruiken. Zo geniet je ook tijdens de piekuren van opgeslagen energie aan daltarief.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is eigenlijk een onderdeel van een volledig systeem, meestal bestaande uit zonnepanelen, een batterij met een omvormer, een batterij-vermogensmeter en een noodschakelaar. Een thuisaccu levert het meeste op in combinatie met zonnepanelen, die zonlicht omzetten naar elektriciteit. Deze elektriciteit kan mits omvorming naar wisselstroom onmiddellijk gebruikt worden in je huis of wordt opgeslagen in de batterij.

Rol van de omvormer

De omvormer is aan de ene kant verbonden aan de elektriciteitskast en aan de andere kant met de zonnepanelen en de thuisbatterij. Zo kan de omvormer via de elektriciteitskast elektriciteit afkomstig van de zonnepanelen of de thuisaccu beschikbaar stellen aan de woning. Andersom kan de omvormer via de elektriciteitskast stroom van het net halen om in de batterij op te slaan.

Oplossing bij elektriciteitspannes

Optioneel kan je kiezen voor een noodstroominstallatie. Tijdens een elektriciteitspanne kan die ervoor zorgen dat de opgeslagen stroom in de thuisbatterij gebruikt wordt om verlichting, verwarming en belangrijke apparaten van elektriciteit te voorzien. Zo is een thuisaccu ook een stil en ecologisch alternatief voor een elektriciteitsgenerator op stookolie of benzine.

Maakt een thuisbatterij volledige onafhankelijkheid mogelijk?

Producenten van thuisbatterijen durven wel eens beloven dat hun product volledige onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet mogelijk maakt. In realiteit is dat echter (nog) niet het geval. Van oktober tot maart ben je voor je stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet. Dat wil echter niet zeggen dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is. Zo kan je door de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij tot ongeveer 75% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een gemiddelde zonnepaneleninstallatie zonder thuisaccu garandeert je gemiddeld 30% onafhankelijkheid.

De voordelen van een thuisbatterij

  • De tijdelijke overproductie van je zonnepanelen vloeit niet weg naar het net, maar kan op een later tijdstip hergebruikt worden in je woning.
  • De rentabiliteit van je zonnepaneleninstallatie wordt groter. Heb je zonnepanelen die na 2020 werden geïnstalleerd? Dan val je automatisch onder het nettarief werkelijke afname. Binnen dat tarief brengen je zonnepanelen het meeste op als je je zelfconsumptie zoveel mogelijk kan verhogen. Een thuisbatterij kan een belangrijke schakel zijn in het opkrikken van dat ‘onmiddellijke verbruik’.
  • Je geniet van lagere elektriciteitskosten.
  • Een thuisbatterij doet ook dienst als noodgenerator bij elektriciteitspannes.
  • Je wordt veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

De nadelen van een thuisbatterij

  • De prijzen van thuisbatterijen liggen hoog, startend van 5.000 euro tot 10.000 euro.
  • Door minder zonuren in de winter heb je wel (meer) energie van het net nodig.
  • De batterij neemt wat plaats in beslag.
  • De opslag van energie vraagt ook energie.
  • Sommige thuisaccu’s bevatten schaarse of schadelijke stoffen.

Bron: lumiworld.luminus.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in