Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Wat met kapotte zonnepanelen?

Wat moet je doen met kapotte zonnepanelen? Je zet de panelen beter niet bij het afval. Sinds 1 januari 2013 zijn installateurs verplicht om defecte zonnepanelen mee te nemen. Een andere gratis manier om van defecte zonnepanelen af te geraken is het ophaalsysteem PV Cycle. Als je zonnepanelen naar het containerpark brengt, kunnen ze jou daar een meerkost voor aanrekenen.
Werk je ook met zonne-energie thuis? Dan dacht je wellicht al eens: "Wat als die panelen stuk gaan?" Om te weten wat er met fotovoltaïsche zonnepanelen als afval gebeurt, en of de sector zonnepanelen kan recycleren, staken we ons licht op bij Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij), en bij Tom Martens van Verisol, installateur van zonnepanelen. Een eerste vraag die bij ons opkomt is of het nuttig is onze zonnepanelen te poetsen.

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

“Zonnepanelen schoonmaken heeft geen zin,” zegt Tom Martens. “Gepoetste zonnepanelen zorgen maar heel even voor een meeropbrengst. Na een paar dagen zitten ze opnieuw onder het stof en is al je werk voor niets geweest.”

Het sop en de kool

De zonnepanelen laten poetsen door een gespecialiseerde firma is mogelijk, maar kost aanzienlijk wat geld. Geld dat je niet uit de meeropbrengst van de panelen haalt. De zonnepanelen zelf schoonmaken is dan weer vol risico, zeker op een hellend dak. “Ik raad het in elk geval af,” zegt Tom van Verisol. “Het sop is de kool niet waard.”

Hoe gaan zonnepanelen stuk?

Zonnepanelen gaan niet zomaar stuk. Een doorsnee zonnepaneel van goede kwaliteit heeft een levensduur van 35 jaar. Of meer. Schade aan zonnepanelen ontstaat het meest tijdens het transport van zonnepanelen of bij de installatie er van. “Productiefouten en schade door bijvoorbeeld steenslag of hagel zorgen ook wel eens voor een defect. Maar eigenlijk krijgen we als installateur heel weinig beschadigde zonnepanelen binnen,” stelt Tom van Verisol vast.

Wat doe je met die kapotte of defecte zonnepanelen?

De installateurs halen sporadisch een zonnepaneel op bij een klant. Tom van Verisol: “Dan brengen we de defecte zonnepanelen naar het containerpark of we bezorgen ze via PV Cycle – een ophaaldienst met 19 ophaalpunten in Vlaanderen – aan recyclagebedrijven. Als je zelf een defect zonnepaneel hebt, kun je het dus laten demonteren en ophalen door een installateur. Of je neemt zelf contact op met PV Cycle.”

Niet naar containerpark

Een kapot zonnepaneel naar het containerpark brengen, doe je beter niet. Als je het toch doet, weet dan dat de containerparken je een vergoeding mogen aanrekenen. Want containerparken moeten de zonnepanelen gescheiden van ander afval inzamelen. De gratis alternatieven zijn dus de installateur en PV Cycle.

Aanvaardingsplicht zonnepanelen

De woordvoerder van OVAM, Jan Verheyen, wijst ons op de aanvaardingsplicht van zonnepanelen. Installateurs zijn verplicht om de defecte zonnepanelen terug te nemen, ook al koop je geen nieuwe. Jan van OVAM: “Sinds 1 januari 2013 geldt de aanvaardingsplicht voor afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen. OVAM overlegt nog met de sector, met PV CYCLE en Recupel, voor concrete afspraken.”

Wat doen recyclagebedrijven met die zonnepanelen?

“Een zonnepaneel bestaat voor het grootste deel uit glas en aluminium, materialen die je perfect kunt hergebruiken,” stelt Tom Martens. “Ik schat dat recyclagebedrijven 80% van de materialen uit het zonnepaneel kunnen recycleren.”

Wat met de omvormer?

Als de omvormer stuk gaat, kunnen elektronicaspecialisten hieruit heel wat materialen halen om opnieuw te gebruiken. Tom Martens vergelijkt de omvormer met een pc. “Net als een computer en andere elektronica bevat de omvormer waardevolle edelmetalen die je opnieuw kunt gebruiken.”

Een defecte omvormer van de zonne-installatie breng je dus naar het containerpark waar je het bij de OVE - overige elektrische apparaten - moet afleveren.
Als je een nieuwe omvormer laat installeren, geef je de oude defecte omvormer mee aan de installateur. Meer info vind je bij Recupel.
Auteur: Gretel Kerkhofs - juni 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in