Economie

Waarom renderen groene huishoudtoestellen niet?

Heb je nog maar net een energiezuinige, maar erg dure droogkast met A-label gekocht? Dan ben je wellicht bezorgd om de toekomst van onze planeet. Maar is die investering ook rendabel?


Onze moderne interieurs staan vol huishoudtoestellen, audiovisuele toestellen, burotica, verlichting, enzovoort. Al die elektrische en elektronische toestellen zijn goed voor 15 procent van het huishoudelijke energieverbruik en voor 40 procent van het elektriciteitsverbruik van de gezinnen. Dat blijkt uit een recente studie van de Franse consumentenorganisatie UFC Que Choisir. De twee meest energieverslindende toestellen zijn de koelkast (vooral omdat die 24 uur per dag werkt) en de droogkast.

Het huishoudelijke energieverbruik neemt almaar toe. Volgens UFC Que Choisir is het de laatste 20 jaar zelfs verdubbeld! Hoe komt dat? Omdat we almaar meer elektrische en elektronische toestellen kopen. Heel wat gezinnen bezitten zelfs meerdere computers, televisies, enzovoort. De toestellen worden ook almaar groter.


Energie besparen

Je wilt dus energie besparen. Dat kan door in je dagelijkse leven heel eenvoudige handelingen toe te passen, zoals:

• de stekker uit het stopcontact halen (zolang de stekker insteekt, blijven de toestellen stroom verbruiken)
• sommige toestellen 's nachts laten werken (als je over een tweevoudige meter beschikt)
• je vaatwasser op een lagere temperatuur zetten en de wasmachine instellen op een kortere wascyclus
• de temperatuur van de koelkast aanpassen aan de seizoenen of aan je behoeften
• energiezuinige huishoudtoestellen kopen. Maar daar spaar je niet noodzakelijk geld mee uit...


We kopen groen… als onze portemonnee er wel bij vaart

Alle studies tonen aan dat de Belg nog niet milieubewust genoeg is. Hij is wel bereid om ‘groene’ of duurzame toestellen te kopen… maar alleen op voorwaarde dat hij er financieel beter van wordt.


De meesten onder ons vertrouwen op de energielabels van de huishoudtoestellen. Het label geeft met een letter van A tot G aan hoe energiezuinig een toestel is. 80 procent van de consumenten kent en begrijpt de energielabels. Maar het energielabelsysteem dateert van 1992 en is hopeloos achterhaald.


A, A+, A++, B, C…

Dankzij de technologische vooruitgang draagt bijna geen enkele koelkast nog een label B of C. Heel wat toestellen zijn veel energiezuiniger dan hun A-label doet vermoeden. Dat is vooral zo bij koelkast-diepvriescombinaties. Die krijgen meestal een label A+ of A++ opgeplakt. De Europese Commissie gaat nog een klasse A+++ invoeren zodat de verschillen in energiezuinigheid duidelijk zijn voor de consument.
Maar intussen heerst er heel wat onduidelijkheid. Wie vandaag een koelkast met A-label koopt, gaat ervan uit dat hij het meest energiezuinige toestel koopt. Maar de werkelijkheid is vaak minder fraai. Je loopt zelfs het risico het meest energieverslindende toestel te kopen! Droogkasten met A-label zijn voorlopig nog wel de meest energiezuinige toestellen in hun soort. De Franse consumentenorganisatie betreurt dat de verwarring daardoor alleen maar groter wordt.


Groen = duur

De meest energiezuinige toestellen (A++ voor koelkasten en A voor droogkasten) zijn veel duurder dan de minder groene exemplaren. Dat blijkt uit een onderzoek dat UFC Que Choisir in maart 2010 heeft uitgevoerd op duizenden toestellen in 1.464 winkels.
Het resultaat van het onderzoek is onverbiddelijk: de initiële meerprijs wordt slechts zelden gecompenseerd door de besparing op de energiefactuur. Ook Test-Aankoop bevestigt dat.


Rendabiliteitsberekening

Koelkasten A+ vs A en A++ vs A
Je betaalt gemiddeld 85 euro meer voor een koelkast-diepvriescombinatie van klasse A+ dan voor een van klasse A. De jaarlijkse besparing op uw energiefactuur bedraagt 9 euro. De meerprijs wordt dus pas na 10 jaar terugverdiend.
Voor een toestel A++ bedraagt de meerprijs 282 euro. Dat bedrag wordt nooit gecompenseerd door de energiebesparing.

Droogkast B vs C en A vs C
Een droogkast van klasse B kost zo’n 220 euro meer dan een van klasse C. Maar na 10 jaar spaar je slechts 140 euro aan elektriciteit uit.
Een droogkast van klasse A is zelfs meer dan 500 euro duurder dan een uit de C-klasse. Terwijl de elektriciteitsbesparing op 10 jaar maar 290 euro bedraagt.

Bron: Netto.be

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in