Aanbevolen partners

bulex
Water

Verspil geen warm water

Warm water hebben we het hele jaar door nodig. In een matig geïsoleerde woning gaat 10% van het energieverbruik naar de productie van warm water. De wellness mode is helaas allesbehalve zuinig: douchekoppen in de wand en boven het hoofd, regendouches, ... daar gaat heel wat water en energie door.

Verwarm je water met de zon

Met een zonneboiler haal je de helft van het energieverbruik voor warm water uit de zon. Dat bespaart niet alleen fossiele brandstoffen, maar beperkt ook de CO2-uitstoot. Bovendien wordt je beloond in het E-peil van de woning. Een zonneboiler verlaagt dit E-peil met 4 tot 8 punten.

Kies zuinige verwarmingstoestellen

- Boiler verwarmd door de cv
De cv kan een voorraadvat warm houden met een warmtewisselaar. Hierin is altijd warm water beschikbaar. Maar omdat dit water continu warm wordt gehouden, is er ook energieverlies

- Aparte toestellen
Dit zijn ofwel doorstroomtoestellen of boilers. De doorstroomtoestellen warmen het water alleen op wanneer je het verbruikt. Als er teveel water wordt gevraagd - meerdere kranen open - kan het debiet te klein zijn. Dit is de zuinigste optie, maar valt vanuit comfortoogpunt af te raden wanneer je veel warm water in één keer nodig hebt.
Boilers zijn voorraadvaten die op temperatuur worden gehouden en zorgen hierdoor ook weer voor energieverlies. Een elektrische boiler is af te raden. De investering is goedkoop, maar het verbruik is duur, zelfs op nachtstroom.

Aangepaste apparaten

Wanneer je een zonneboiler hebt, gebruik je de geleverde energie best zo optimaal mogelijk. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een wasmachine of vaatwasser met 'hot fill', een inlaat voor warm water. Hierdoor verbruik je minder elektriciteit om het water op de gewenste wastemperatuur te brengen.

Tips om geen warm water te verspillen

  • Zorg voor korte geïsoleerde leidingen
  • Staat je centrale verwarming ver van de keuken, zorg dan voor een apart verwarmingstoestel onder het aanrecht
  • Water warm je beter op met aardgas, stookolie of pellets - of zonne-energie - dan met elektriciteit. Die laatste optie is te duur.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in