Bouwen in de toekomst

Van startershuis tot uitbolwoning?

Een kleine en compacte woning met twee slaapkamers aan 120 000 euro, alles inbegrepen, is het gat in de markt. Jonge tweeverdieners, gescheiden ouders, senioren, allemaal zijn ze op zoek naar zo'n woning aangepast aan hun noden én aan hun budget. "Een compacte, kleine woning bouwen aan die prijs, inclusief grond, is haalbaar," zegt architect en trendwatcher Flip Blockx van Holistic Architecture 50|5.

"We moeten dus af van het bouwen van de droomwoning voor elke Vlaming, namelijk de vrijstaande woning met ruime tuin, drie slaapkamers en een dressing."

Baksteen in de maag

De Vlaming heeft een baksteen in de maag. En dus droomt iedereen van een eigen huis met tuin. We zijn erg tuk op een vrijstaande woning met drie slaapkamers voor 4 personen. Dit blijkt de wens van 70% van de mensen die gaan bouwen (enquête afgenomen op Batibouw). De bouwer in spe plant er ook zijn hele leven te gaan wonen, volop genietend van zijn grote tuin. Een woning is ook een investering voor de toekomst en voor het nageslacht en dan alleen in dergelijke configuratie – “iedereen wilt een dergelijke woning”. Het rare is wel dat slechts 10% van de huishoudens de ideale samenstelling hebben voor deze configuratie. Namelijk 2 ouders en 2 kinderen. 60% van de huishoudens bestaan in Vlaanderen uit 1 of tweepersoonsgezinnen. En voor deze ‘gezinnen’ zijn de vrijstaande woningen groot en veelal onbetaalbaar. Uiteraard zijn er bij deze kleine gezinnen ook gescheiden ouders wiens kinderen voor een korte periode inwonen en die daarom ook de nodige ruimte in huis willen.

 

Kleine huishoudens

Voor kleine huishoudens is deze vrijstaande droomwoning op korte termijn onbereikbaar. Daarom vind je de kleine gezinnen op de huurmarkt. Door de hoge huurprijzen kunnen zij maar moeizaam een spaarpotje opbouwen. Voor velen is het dan ook onmogelijk om ooit aan een eigen bouwproject te beginnen, zeker als we dat moeilijk te bereiken ideaal blijven nastreven.
Een kleine woning kopen is meestal ook moeilijk omdat hiervan een tekort is op de woonmarkt en de prijzen voor kleine huizen hierdoor te hoog liggen. Een marktsituatie die de komende jaren alleen maar zal verergeren.
Een oplossing is dat we blijven vasthouden aan dat levenslang wonen in één en dezelfde woning. De schoolverlatende 2- verdieners, de gescheiden man/vrouw van middelbare leeftijd, de senioren zouden allen in een vergelijkbare, zeer compacte woning met 2 kamers kunnen wonen. Laat ik ze de start- tussen- en uitbolwoning noemen. Het gat in de markt?

Wakosta?

Een zeer compacte woning met èèn 2-persoonsslaapkamer en een extra kamer waar een stapelbed in kan of dat ingericht kan worden als bureau of bijkomende berging, neemt 90m² bruto in beslag. Zo’n woning kan gebouwd worden voor 90 000 euro (incl. btw). Rekenen we daar nog 30 000 bij voor een lapje grond kleiner dan 200 m² en wat diverse kosten (aansluitingen, notaris, architect,…) en we komen uit op 120 000 euro voor een nieuwbouw woning voorzien van alle comfort. Veel meer haalbaar dan de gebruikelijke 100 000 euro voor een ruime lap bouwgrond en de 250 000 euro voor die vrijstaande, veel te grote gezinswoning waar je je ook nog eens arm in stookt en te pletter in poetst…

 

De startwoning

Voor een deel van de schoolverlatende tweeverdieners is een dergelijke woning betaalbaar. Een jaarlijks herzienbare lening kost momenteel 700 euro per maand en wordt door de banken al toegestaan aan een koppel dat tussen de 25 200 en 28 000 euro netto per jaar verdient. Ik ben niet zo thuis in “13e maanden” en vakantiegeld, maar ik neem aan dat we dan uitkomen op +/- 1 000 euro netto per maand per hoofd. Na een aantal jaren komt er een eerste kindje. Dit gaat nog net, maar een paar jaar later wordt de woning verkocht en is een grotere woning betaalbaar geworden. De lonen zijn gestegen en in plaats van huur te betalen is de lening al flink afgelost.


De tussenwoning

Een echtscheiding, een sterfgeval, de bestaande woning wordt verkocht, schulden worden vereffend. Beschouwen we een alleenstaande dame van 40 jaar met 30 000 euro aan spaarcentjes en een maandelijks inkomen van 1 500 euro netto. Als onze 40-jarige dame 90 000 euro leent, aflosbaar op 30 jaar en om de tien jaar aanpasbaar, dan kost dat nog geen 500 euro per maand. Wat kan je hier nog voor huren? Niet vergeten dat je dan ook nog in een nieuwe woning zit die aanzienlijk minder gaat verbruiken dan het verouderde huurpatrimonium. En wederom, als de gezinssituatie veranderd kan de woning verkocht worden.
 

De uitbolwoning

Eenmaal senior dan zit je met een groot, leeg huis dat veel kost om te onderhouden. En er is ook nog die grote tuin. Als de ‘starters’ en de ‘tusseners’ eenmaal meer middelen hebben, willen ze misschien wel een grote woning met een grote tuin kopen. Ook nieuw samengestelde gezinnen hebben al eens behoefte aan een grote woning als alle kinderen gelijktijdig aanwezig zijn. In plaats van het beperkte pensioen aan te wenden om het grote huis in stand te houden, bouw je beter een nieuwe, kleine en compacte woning. Die bouw je zo dat ze volledig aangepast is voor het moment dat je minder mobiel wordt. Zo kun je ook nog blijven genieten van je zuurverdiende spaarcentjes. En steek je geen verloren tijd en moeite in je veel te grote, moeilijk onderhoudbare huis van 50 jaar geleden…


Auteur: architect Flip Blockx - Holistic Architecture 50 | 5 - augustus 2009

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in