Staan zonnepanelen verkeerd gericht?

Gewijzigd op 17/12/2014 door TiM Vanhove

Zuidgerichte zonnepanelen vangen het meeste zonlicht en produceren dus maximaal energie. Maar is dat ook de meest logische redenering vanuit gebruiksoogpunt? Twee Amerikaanse onderzoekers, Barry Fischer en Ben Harack oordelen dan een westelijke oriëntatie zinvoller is.

Onze specialisten groene energie

Fotovoltaïsche zonnepanelen
© Verisol
Wanneer zonnepanelen naar het westen gericht zijn, vangen ze weliswaar minder zon op dan bij een zuidelijke oriëntatie, maar het moment waarop ze zon opvangen, is wel veel efficiënter. De twee onderzoekers oordelen dat westelijk gerichte zonnepanelen vooral vanaf de namiddag veel zonlicht opvangen, op het moment dat er veel meer stroom verbruikt wordt. Zo genereren ze dus meer elektriciteit op de momenten wanneer dat het meest nodig is. Door de zonnepanelen naar het zuiden te richten, wordt er weliswaar voor meer vermogen gezorgd, maar de zonne-energie wordt daarbij gegenereerd op de uren dat ze eigenlijk niet of minder nodig is.
Fotovoltaïsche zonnepanelen en zonneboiler
Fotovoltaïsche zonnepanelen en zonneboiler op het dak van een lage-energiewoning.
© VEA

Elektriciteit opslaan

Vandaag produceren veel zonne-installaties een overschot aan elektriciteit en dat wordt op het net geïnjecteerd. Tal van bedrijven en onderzoeksinstellingen werken aan oplossingen om het teveel aan elektriciteit op te slaan in batterijen voor die momenten dat de elektriciteitsproductie lager ligt of wanneer zich een stroompanne voordoet. Op die momenten kan de woning autonoom verder werken dankzij de elektriciteit uit batterijen. Met het anders richten van de zonnepanelen kunnen de eigenaren nog beter in hun eigen elektriciteitsbehoefte voorzien en dragen ze beter bij om de piek in het elektriciteitsverbruik met hernieuwbare energie in te vullen.

Folders over energie

Meer informatie op de website van deze bedrijven