Slim sparen: 6 tips voor een lagere water- en elektriciteitsfactuur

Gewijzigd op 25/08/2016 door Daan Slingers

Deze 6 ecologische producten zijn hun investering meer dan waard: je verbruikt zo minder water en energie. Beter voor het milieu én je portefeuille!

Onze energiespecialisten

1. Go eco

Geef je sanitair een eco-upgrade. Verschillende sanitairhandelaars bieden een speciaal ecologisch gamma aan waarmee je heel wat water kunt besparen. Zo verkoopt Hansgrohe mengkranen en douches met EcoSmart-technologie die 60% minder water verbruiken dan andere producten. En dat gedaalde warmwaterverbruik zorgt dan weer voor minder energie én dus lagere kosten.

2. Zacht water = zachte factuur

Investeer in een waterverzachter: die verwijdert een teveel aan kalk uit het leidingwater en voorkomt kalkvorming op de verwarmingselementen van wasmachine, vaatwasser en boiler – wat je heel wat energie uitspaart. Met zacht water heb je trouwens tot 50% minder (vaat)wasmiddel nodig én blijven de vezels in je kleding zacht en je kledingstukken dus langer nieuw.

3. In de put

Een Belg verbruikt gemiddeld 110 liter water per dag, maar zeker de helft ervan kun je makkelijk vervangen door regenwater! Een regenwaterrecuperatiesysteem is milieuvriendelijk én zorgt voor veel zachter water. Ongefilterd regenwater kun je makkelijk gebruiken voor het buitenkraantje en toiletten, gefilterd regenwater is perfect voor de wasmachine, vaatwasser, douche en wastafels. Overtuigd? Bij Lambrechts vind je verschillende regenwaterputten.
Douche - Raindance select
Raindance Select ST showerpipe
© Hansgrohe

4. Neem de leiding

Isoleer je leidingen die buiten het geïsoleerde deel van je huis liggen. Maak ze ook zo kort mogelijk, dan blijft het water op temperatuur tijdens het transport naar de tappunten.

5. Warmte op zonne-energie

Wist je dat je ruim de helft van het water dat je gebruikt, verwarmt? En dat kost heel wat energie. Kies daarom liever voor een ecologische oplossing, zoals een zonneboiler of warmtepompboiler. Bij Junkers vind je bijvoorbeeld de energiezuinige Solar-boilers die geen gas- of schouwaansluiting nodig hebben en dus overal geplaatst kunnen worden.

6. Zuinig op het toilet

Kies een waterbesparend toilet met 2 knoppen of een stopknop. Óf maak je oude toilet zuiniger: vul een tweeliterfles met steentjes of zand en stop hem in je reservoir. Zo bespaart een gezin van 5 gemiddeld maar liefst 1325 liter (!) water per maand!
Auteur: Delphine Creemers - augustus 2016 

Folders over energie

Meer informatie op de website van deze bedrijven