Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Regering wil Belgische energiemarkt absoluut openbreken

De Belgische regering zal geen formeel verzoek aan de Europese Commissie richten om de Belgische energiemarkt te screenen. Dat verklaarden premier Guy Verhofstadt en minister van Energie Marc Verwilghen na afloop van hun onderhoud met EU-Commissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor mededinging.

Dat onderzoek, zo stelden Verhofstadt en Verwilghen, komt er sowieso. Verhofstadt zei verder dat België zeer binnenkort reeds met Suez en Gaz de France onderhandelingen begint om de concurrentie op de Belgische markt te vergroten. "We wachten het einde van de procedure niet af" aldus Verhofstadt. Voor Verwilghen is dit een ideaal momentum om de Belgische energiemarkt open te gooien. "Zelfs de huidige situatie moet verbeterd worden," zo zei de minister. Op vraag van de Belgische regering was EU-Commissaris Neelie Kroes vrijdagochtend op een ontbijtvergadering op de Lambermont uitgenodigd. Samen met premier Guy Verhofstadt en minister voor Energie Marc Verwilghen dronk Kroes een kopje koffie, verorberde ze een croissant en besprak ze de fusieplannen van Suez en Gaz de France (GdF). Een gemeenschappelijke persconferentie was er echter niet bij. Voor Kroes volstond een korte verklaring bij het verlaten van de Lambermont. "Ik heb hier een hele boel wijsheid opgestoken," zo zei ze schalks na afloop van de bijeenkomst. Kroes wees erop dat het bezoek in de informatieronde rond de fusie Suez-Gdf kadert. Maandag ziet ze de top van de beide bedrijven.

De Commissaris stelde verder dat de Commissie er nauwgezet zal op toezien dat de wettelijke bepalingen worden gerespecteerd. "De wet en niets dan de wet," zo luidde het. Op de vraag welk de referentiemarkt voor de Commissie is, antwoordde ze zonder aarzelen: Europa. "We bekijken het geheel," zo zei ze. Vervolgens verwees ze naar de recente studie van haar diensten over de werking van de Europese gas- en elektriciteitsmarkten. "Er is onvoldoende plaats voor nieuwkomers, de prijsvorming is niet transparant, kortom, zo luidde het, deze markt kent veel leemten." Kroes verzekerde dat de Commissie zal ingrijpen.

Concurrentie vergroten
Van zijn kant zei Verhofstadt dat België niet tegen de fusie van Suez-GdF als dusdanig is. Wel kunnen we niet aanvaarden dat de concurrentie verdwijnt en de markt grotendeels in de handen van één producent komt. Verhofstadt was tevreden met de toezegging van Kroes dat de Commissie ook de Belgische energiemarkt zal screenen. Er komt bijgevolg geen formele vraag van de Belgische regering. "We hebben ons oorspronkelijk plan bijgestuurd," aldus Verwilghen.

De eerste minister kondigde ook aan dat de regering binnenkort onderhandelingen met Suez-GdF start. Doel: de concurrentie op de Belgische markt vergroten. "We wachten het einde van de procedure niet af," aldus Verhofstadt. Verwilghen wees er tenslotte op dat de regering dit moment wil aangrijpen om de Belgische energiemarkt open te breken. "We nemen geen vrede meer, aldus Verwilghen, met de huidige situatie, want we willen zowel op de gas- als elektriciteitsmarkt naar 3 spelers." De minister onthulde verder dat er geen gebrek aan geïnteresseerde kandidaten is. "De grote spelers, aldus Verwilghen, hebben ons reeds laten weten dat ze belangstelling hebben om in België te opereren."

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in