Economie

Nieuwe techniek om warmte en stroom in eigen huis op te wekken

Een nieuwe generatie verwarmingsinstallaties die tegelijk voor warmte en elektriciteit in huis zorgen, is op komst. Het eerste toestel dat in Vlaanderen beschikbaar is, heeft de afmetingen van een kleine wasmachine.


Warmtekrachtkoppeling of wkk is bij hen al een ingeburgerd begrip. De grote troef van warmtekrachtkoppeling is dat het toelaat om energie zeer efficiënt te verbruiken.

Dat komt omdat de warmte die vrijkomt door aardgas te verbranden, twee keer gebruikt wordt. Eén keer om een motor aan te drijven die elektriciteit maakt. De warmte die vrijkomt, dient daarna om een waterboiler op te warmen of om onmiddellijk naar de centrale verwarming te sturen.
De installaties die al volop draaien in tuinbouwbedrijven, zijn echter ongeschikt voor privéwoningen. Ze zijn veel te groot en hebben een veel te grote capaciteit. Daarbij komt ook nog dat dergelijke wkk-centrales een veel hogere netspanning nodig hebben.

Wedren
De Vreg, de Vlaamse energieregulator, zegt al wel zestien aanvragen voor micro-wkk's binnen te hebben maar het gaat ook hier om installaties die geplaatst worden in appartementsgebouwen en kleine bedrijven.
Tussen de grote Europese producenten van verwarmingsinstallaties zoals Viessmann, Vaillant, Remeha en Baxi is echter een wedren aan de gang om zo snel mogelijk een micro-wkk te ontwikkelen op maat van een gezin met een gemiddeld aardgas- en/of elektriciteitsverbruik.

Zo moet de machine bijvoorbeeld probleemloos aangekoppeld kunnen worden op de ons zo vertrouwde netspanning van 220 volt in huis. En moet de installatie even bedrijfszeker en onderhoudsvriendelijk zijn als de klassieke verwarmingsketel. Een andere ambitie is om een installatie te ontwikkelen die voldoende elektriciteit oplevert om het gemiddelde gezinsverbruik te dekken. Dat gemiddelde bedraagt 3.500 à 4.000 kilowattuur per jaar. Aan zo'n verbruik zit je al snel wanneer je een vaatwasser, droogkast of wasmachine in huis hebt.

Nieuw-Zeelands product
Verscheidene producenten stellen de lancering van hun eerste micro-wkk nog voor dit jaar in het vooruitzicht. Het ziet er echter naar uit dat de grote merken de loef is afgestoken door een nieuwkomer. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf WhisperGen is zijn micro wkk-installatie al aan het commercialiseren in Europa. In ons land is het verdelersnet in de maak. Gisteren pakte een bedrijf in het Oost-Vlaamse Deinze –Watts ON– alvast uit met het nieuws dat het de eerste residentiële micro-wkk heeft geïnstalleerd. Die wordt overigens gebruikt om de eigen lokalen van het bedrijf te verwarmen en van elektriciteit te voorzien.

Terugverdientijd
De grote vraag is echter of de micro-wkk kan concurreren met de klassieke verwarmingsinstallatie. Bij Watts-ON, dat ook verdeler is van de WhisperGen, is te horen dat volgens hun berekeningen de investering in de micro-wkkinstallatie in zes tot acht jaar terugverdiend wordt.

De investering zelf wordt geraamd op 15.000 tot 20.000 euro. Dat bedrag omvat niet alleen de aankoop van de installatie maar ook de aankoop van een buffervat waarin het warm water wordt opgeslagen, en alle mogelijke installatiekosten.
De terugverdientijd is wel afhankelijk van de fiscale aftrek en de opbrengst uit de Vlaamse wkk-certificaten, wordt eraan toegevoegd.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in