Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Misverstanden over warm water met zonne-energie

Nu de opwarming van de aarde een zorg is geworden van de particulier, komt zonne-energie steeds meer onder de aandacht. Gebruik maken van de zon als warmtebron is uiteraard een uitstekende manier van energiebesparing. Toch doen er heel wat misverstanden de ronde. Samen met Vaillant helpt Habitos.be 6 misverstanden over warmwaterproductie door zonne-energie de wereld uit.

Stelling 1: Als de zon niet schijnt, is er toch zonne-energie


Fout: Als de zon schijnt, wekt ze in principe altijd energie op. Maar omdat thermische zonnepanelen energie opwekken door de warmte van de zon, en niet door het licht, kunnen we stellen dat er minder zonne-energie is bij een bewolkte hemel.

Stelling 2: Ik kan het hele jaar door genieten van 'gratis' warm water en verwarming als ik maar genoeg zonnepanelen plaats


Fout: De oppervlakte van de zonnepanelen moet je aanpassen aan de inhoud van de zonneboiler. Te veel vierkante meters zonnepanelen leidt tot overdimensionering. Doorgaans is het mogelijk 50 liter sanitair water op te warmen met 1m² zonnepanelen. Stel : je hebt een boiler van 300 liter, 6m² vlakke zonnepanelen en een zonnige zomerdag. Dan is al het water in een uur opgewarmd en gaat de overige zonne-energie verloren.

Daarom is het noodzakelijk dat je een individuele en nauwkeurige berekening laat maken die rekening houdt met onder andere de warmwaterbehoefte en de oriëntatie van de zonnepanelen. Daarnaast geldt ook dat een oneindig aantal collectoren en een oneindig grote opslagboiler niet kunnen verhinderen dat 's winters de zon ondergaat om 17 uur en de collectoren daarna niets meer produceren. 

Stelling 3: Als ik zonnepanelen wil plaatsen, moet ik mijn hele verwarmingsinstallatie vervangen


Fout: Een zonne-energiesysteem bestaat altijd uit panelen en een boiler. De zonneboiler wordt in combinatie met de verwarmingsketel geplaatst, niet in de plaats van. De bestaande verwarmingsketel blijft haar dienst bewijzen, en wordt gekoppeld aan de zonneboiler.
De zonneboiler voorziet - op jaarbasis - voor 50 à 60 % in de warmwaterproductie met zonne-energie. De rest van de warmwaterproductie gebeurt door de ketel. Ook in het geval van buiscollectoren kan de bestaande ketel blijven staan. Beide zonne-energiesystemen zijn compatibel met de meeste verwarmingsinstallaties, op gas of stookolie.

Stelling 4: Om gebruik te maken van zonne-energie, moeten de panelen naar het zuiden gericht zijn


Juist: Zonnepanelen moeten altijd gericht zijn naar de hoek tussen het zuidwesten en het zuidoosten. Hoe minder zuidelijk ze staan, hoe meer m² er nodig zijn. Daarbuiten is het rendement veel te laag. Het heeft dus geen zin zonnepanelen te plaatsen als de richting buiten deze hoek valt.
Voor buiscollectoren geldt hetzelfde. Buiscollectoren bestaan uit absorptiebuizen. In deze buizen bevindt zich een maanvormig spiegeltje van puur zilver om meer zonnestralen op te vangen. Onder welke hoek de zon ook invalt op de collector, het spiegeltje zorgt ervoor dat de stralen worden gereflecteerd en de absorptiebuis ze opvangt om ze te gebruiken. Dat geeft een rendementsverbetering van meer dan 40% tegenover andere zonne-energiesystemen. Dankzij hun constructie kunnen buiscollectoren zowel op een dak als op een gevel geplaatst worden. Daardoor is het vinden van een zuidelijke oriëntatie veel eenvoudiger.

Stelling 5: Zonnepanelen gaan snel kapot


Fout: Of het nu om vlakke of om buiscollectoren gaat, ze zijn vervaardigd met Borosilicaatglas. Dit veiligheidsglas warmt niet op en is bestand tegen de zwaarste weertypes (harde regen, hagel) een bal of stenen bv. ....
Zonnepanelen zijn erg duurzaam. De zonnevloeistof die zorgt voor de snelle opwarming van het water in de boiler bestaat uit een mengsel van glycol (antivriesproduct) en water. Het is deze vloeistof die om de drie jaar moet worden nagekeken en eventueel vervangen worden om het rendement te behouden. En natuurlijk wordt het oppervlak van de zonnepanelen best van tijd tot tijd schoongemaakt anders kan de zon niet optimaal worden gebruikt.

Stelling 6: Het is onmogelijk de investering terug te verdienen


Fout: Als het aantal vierkante meter goed is afgestemd op de opslagcapaciteit van de boiler en als de zonnepanelen gericht zijn op het zuiden, kan de investering worden terugverdiend en dankzij de premies nog sneller. Bovendien maakt zonne-energie de particulier minder afhankelijk van andere energiebronnen, en dat is de toekomst.

Zonne-energiesystemen bestaan in alle maten en prijzen. Ook voor gezinnen met een kleiner budget bestaan efficiënte, milieuvriendelijke oplossingen.

Voor meer info: Vaillant.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in