Economie

Low Energy Homes pakt uit met energiezuinig bouwen

Low Energy Homes is de nieuwe firma waarmee Limburgers Ronny Broux en Nico Martens een nieuwe vorm van energiezuinig bouwen willen introduceren. Het gaat om een Oostenrijks systeem dat zich onderscheidt door een zeer laag energieverbruik.


De initiatiefnemers spreken van een waarde van K25 bovengrens tot passiefwonen (K15). Ronny Broux en Nico Martens willen met hun woningen eigenlijk een tussenoplossing bieden tussen de huidige wettige norm in België, die een energiewaarde van K45 hanteert, en de energiewaarde van een zogenaamd passiefhuis, die bij K15 ligt. Het duo speelt hiermee in op de huidige hoge energiekost, die heel wat toekomstige bouwers tot nadenken stemt.


Wolfsysteem

De gevelmuren worden gebouwd volgens het Oostenrijkse Wolfsysteem, dat in Oostenrijk al 40 jaar wordt toegepast. Een deel van de productie gebeurt in Polen, waarna de elementen ter plaatse worden samengebouwd. "Alle woningmodellen kunnen we aan, zelfs tot vijf verdiepingen als het moet. De gevelelementen worden telkens volgens hetzelfde systeem gebouwd."
Een binnenmuur bestaat uit een gipskartonplaat waartegen optioneel een geluidsisolatie wordt aangebracht. De volgende stap is een spaanderplaat waartegen een damprem wordt gekleefd die de woning tevens vochtvrij maakt. Vervolgens komt een 16 cm brede rotswollaag waartegen weer een watervaste spaanderplaat wordt gelijmd. De allerlaatste stap is de traditionele gevelsteen die tegen de spaanderplaat wordt gelijmd. "Eens ingevoegd heb je een traditionele woning die echter optimaal geïsoleerd is."


Snelheid

Een Low Energy Home laat zich ook snel bouwen. Volgens Ronny Broux en Nico Martens is een woning wind- en vochtdicht op een maand. Met keuken, badkamer, tegels enzoverder, is je woning klaar in maximaal vijf maanden. De kostprijs ligt in de buurt van een traditionele woning, met dien verstande dat een Low Energy Home veel beter geïsoleerd is.
Broux en Martens vestigen er de aandacht op dat het Wolfsysteem ideaal zou zijn om kleine vakantiewoningen te bouwen. "Dan denken we aan de snelheid en natuurlijk aan de energiekost."
Daarnaast promoten de twee zaakvoerders het Wolfsysteem om woningen te renoveren. "Tegen de bestaande gevel komt dan een ‘isomolaag’ waartegen een halve gevelsteen kan gelijmd worden. De oude woning is op die manier niet alleen totaal vernieuwd maar tevens wind- en vochtdicht."
Binnenkort wordt in Limburg de eerste woning volgens dit systeem gebouwd.


Bron: Het Belang van Limburg – Foto: Sven Dillen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in