Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Leg eens een windmolen op je dak

Het Engelse Ridgeblade heeft een nieuwe kijk op windenergie bedacht. In plaats van een opvallende mast in je achtertuin, legt het een generator in de nok van het dak. Dankzij het lifteffect slaagt het systeem er in bij lage windsnelheden ook elektriciteit op te wekken.
In de zoektocht naar alternatieve energiebronnen kijken we vaak richting zon en wind. Wind wordt vaak als onbereikbaar afgeschreven omwille van de hoge mast. Er zijn maar weinig stads- en gemeentebesturen die zo’n windmolen in je achtertuin toelaten. Het Engelse Ridgeblade zocht z’n toevlucht tot het dak. Het concept van de Ridgeblade windgenerator bestaat uit een as met schoepen die in een bak op de nok van het hellend dak wordt geplaatst. Door het lifteffect dat ontstaat wanneer de wind langs een hellend dak scheert, wordt de as in beweging gebracht en drijft zo een generator aan. Hoe steiler de helling, hoe sterker de wind wanneer hij de nok bereikt. De windsnelheid bij de nok is soms drie keer zo hoog als de normale windsnelheid.

Elektriciteitsproductie

In tegenstelling tot zonnepanelen heeft de Ridgeblade een gelijkmatigere energieproductie. Hij werkt niet alleen overdag, maar ook ’s nachts en zelfs bij lage windsnelheden. De Ridgeblade bestaat in twee uitvoeringen: eentje voor industriële toepassingen en eentje voor woningen. Deze laatste variant heeft een opbrengst van ongeveer 4.300 kWh per jaar. Dat volstaat om het theoretisch verbruik van een doorsnee gezin in te vullen.We moeten wel niet onder stoelen of banken steken dat een windmolen geluid maakt wanneer de wieken draaien. Bij de Ridgeblade is dat niet anders. De schoepen produceren bij vol vermogen 65dB op 1m afstand gemeten. Maar aangezien de nok van het dak zich op enkele meters van het maaiveld bevindt, ervaar je dat geluid op de grond veel minder. Hier wordt bij vol vermorgen minder dan 10dB gemeten.


Bron: Ridgeblade.com

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in