Investeren in zonnepanelen. Markt met pieken en dalen

Gewijzigd op 10/11/2018 door B. Donkers

De markt van zonnepanelen heeft de voorbije decennia wel wat pieken en dalen gekend. Ten tijde van de groenestroomcertificaten kende de sector een hoge vlucht. Toen die werden teruggedraaid, en uiteindelijk werden afgeschaft, was er een dip. Maar vandaag de dag lijkt een en ander opnieuw in de lift te zitten.
Indien je een installatie heb liggen van 2010 bedroeg de terugverdientijd acht jaar.


Onze specialisten groene energie

Zonnepanelen
© Van Marcke
Als we de huidige situatie bekijken, inclusief de verschuldigde prosumentenvergoeding, afgezet tegenover de lagere kostprijs, bedraagt de terugverdientijd opnieuw acht jaar. Op dat vlak is er dus niet zoveel veranderd.
In 2012 was er inderdaad een serieuze terugval omdat de premies waren weggevallen. Maar nu trekt de markt opnieuw aan.

Het valt af te wachten wat er na 2020 zal gebeuren wanneer de slimme meters hun intrede doen. Alle installaties die na 2020 geplaatst worden, zullen immers niet meer kunnen genieten van een terugdraaiend tarief. Maar vandaag de dag wordt – zeker bij nieuwbouwprojecten – heel vaak de kaart van de zonnepanelen getrokken. Gelet op de steeds strenger wordende regelgeving, zijn bouwers niet zelden verplicht om een warmtepomp te plaatsen. Als ze ervoor kunnen zorgen dat die gevoed wordt met zelf opgewekte elektriciteit, dan kunnen we van een duurzame woning spreken. Die trend zal in de toekomst alleen maar toenemen, want als we de regering mogen geloven, gaan we naar een uitstap van gas, stookolie en kernenergie.
Er zullen dus sowieso alternatieven gezocht moeten worden.
 
Waarom kiezen voor zonnepanelen met micro-omvormers ? 

Gevolg is dat er naast de zekeringskast geen grote omvormer meer geplaatst moet worden. Elk paneel krijgt op die manier zijn eigen omvormer. Andy De Vos die een zonnepaneleninstallatie in Lovendegem geplaatst heeft : “Ik heb resoluut gekozen voor zonnepanelen van Honeywell(*) met microomvormers van Enphase(**), dat is veel gemakkelijker dan één grote omvormer voor alle panelen samen. In de elektriciteitskast komt enkel een ontvanger, zodat je de opbrengst van je panelen kunt uitlezen op tablet of pc”.
Voor Maarten Blomme I&B-solutions, de elektrotechnieker van dienst, is het niet de eerste maal dat hij met micro-omvormers werkt. Hij geeft er ook de voorkeur aan. “De defecten zijn makkelijker op te sporen”.

Folders over energie

Meer informatie op de website van deze bedrijven