Economie

Ieder zijn eigen windmolen

HERSTAL - Hij ziet er uit als een uit de kluiten gewassen ventilator, maar de miniwindmolen van het bedrijf DTA uit Herstal levert volgens directeur Carlo Sollami genoeg energie voor een gemiddeld gezin.

Het kleinste type weegt 50 kilogram en heeft een diameter van 60 centimeter. Vanaf een windsnelheid van 10 kilometer per uur begint de motor geruisloos te draaien. "Vanaf 21 kilometer per uur bereikt de windmolen zijn maximale productiviteit. Voor het kleine type is dat 1,5 kW. Het toestel bestaat uit twee schroeven, die in tegenovergestelde richting draaien. Daardoor wordt de wind 'gesneden' en hoor je geen irriterend geluid."

 

15.000 euro

De kleinste windmolen kost 15.000 euro, toch aanzienlijk duurder dan sommige zonnepanelen die op de markt zijn. Waarom dan een miniturbine op je dak zetten? "Het neemt maar 1 vierkante meter in beslag, de installatie is veel simpeler dan die van zonnepanelen en het rendement ligt hoger", beweert Sollami. "Op tien jaar tijd is de investering terugverdiend. Als de motor - na minstens vijf jaar - vervangen moet worden, kost dat slechts 280 euro."

Een kleine windmolen levert volgens Sollami 4.000 Kw/h, genoeg voor een gemiddeld zuinig- gezin. Niet elke woning komt in aanmerking voor een miniwindmolen, waarschuwt Sollami. "Woon je in het bos of vlakbij hele hoge gebouwen, dan is er mogelijk te weinig windpotentieel. Daarom maken we eerst een kleine voorstudie en een schatting van de energie-opbrengst." En daarna moet de gemeente natuurlijk nog toestemming geven.

KLIMAATTOP KOPENHAGEN


SofVa voor © 2009 Concentra, Het Belang van Limburg, 12 december 2009
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in