Energie

Hoe hoog is jouw energiefactuur in 2012?

In 2011 betaalde een gemiddeld gezin 363 euro meer voor zijn gas- en elektriciteitsfactuur. Wat mogen we in 2012 verwachten?


Het staat bijna vast dat de stijging van energieprijzen in 2011 zal doorzetten in 2012. De experts zijn het daar over eens. Voor Andé Jurres, medeoprichter van het groenestroombedrijf NPG energy, lijdt het geen twijfel dat de prijzen zullen stijgen. Maar gebeurt dat geleidelijk of in een klap? Volgens berekeningen van beurshuis Petercam zal een Belgisch gezin gemiddeld 3.919 euro moeten neertellen voor zijn energie in 2012. Dat is 3,6 procent meer dan in 2011. Netto deed de proef voor een gezin met vier gezinsleden.

Elektriciteit en aardgas

Hieronder kun je een overzicht van die prijzen op basis van de beschikbare tarieven voor december 2011 vinden. De prijzen van olie, elektriciteit en in mindere mate gas zullen stijgen.
 

Prijs Elektriciteit en aardgas

(* klik om te vergroten)

Let op. Dit zijn de prijzen zonder de meterhuur, de distributiekosten (afhankelijk van uw netbeheerder), de energiebijdragen (0,23096 cent/kWh voor elektriciteit) en de federale bijdragen (0,17299 cent/kWh voor gas en tussen 0,61 en 0,70 cent/kWh voor elektriciteit afhankelijk van netbeheerder). Ook de bijdrage voor hernieuwbare energie (1,06 cent/kWh + 0,41 cent/kWh voor WKK in Vl. en 1,63 cent/kWh in Wal.) zit niet verrekend in de tabel.

Water

De Vlaamse watermaatschappij VWM heeft haar tarieven op 1 januari 2011 met 3,11% opgetrokken. In 2012 komt er (nog) geen aanpassing.
 

Prijs water

(* klik om te vergroten)

Volgens de groep Sudpresse is Hydrobru, de Brusselse intercommunale voor waterdistributie, van plan haar tarieven begin volgend jaar met 2 procent te verhogen. Daarbovenop komt misschien nog een tweede tariefverhoging om de saneringswerken van het Brusselse rioolnet te dekken. Tot slot heeft de Waalse regering beslist om de waterwinningsheffing te verdubbelen. "En omdat het water van de Brusselaars hoofdzakelijk afkomstig is uit Wallonië, kan dat de kostprijs nog meer de hoogte injagen", waarschuwt France Marage, woordvoerster van Charles Picqué.

Stookolie, diesel, benzine

In de stookolieprijs zitten de verwerkingskosten, de bijdrages voor het stookoliefonds en Apetra (de strategische olievoorraad), btw, accijnzen en uiteraard de prijs voor ruwe olie. Het is de petroleumprijs die het zwaarst doorweegt in de consumentenprijs. Vandaar ook de grote schommelingen.
 

Prijs stookolie, diesel, benzine

(* klik om te vergroten)

Na in juli te hebben gepiekt tot 120 dollar per vat, heeft de recessievrees de prijs van ruwe olie naar beneden geduwd. Groot is het verschil niet. Vandaag kost een vat Brent-olie net geen 110 dollar. Als de recessie beperkt blijft tot Europa, mogen we hooguit hopen op een lichte daling of een stagnering van de brandstofprijzen. De vraag uit Azië geeft het ritme aan. En het besef dat de voorraden eindig zijn, weegt steeds meer op de markt. Wie goedkoper wil tanken, moet duimen dat die globale recessie er komt.

 

Binnenkort een nieuwe forse stijging?

De olieprijzen zijn vandaag (vrijdag) de hoogte ingegaan door nieuwe spanningen in Iran. Iran is niet alleen een groot olieproducerend land, maar het controleert ook de Straat van Hormuz. Die zee-engte tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten is een belangrijke scheepvaartroute voor aardolie, die de Perzische Golf verbindt met de Golf van Oman. Iran dreigt ermee de Straat van Hormuz te sluiten als het Westen de olie-export van Iran aanpakt. De Verenigde Staten en enkele Europese landen willen Teheran met bijkomende sancties aanporren zijn controversiële kernwapenprogramma stop te zetten.


Bron
: De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in