Energie

Groenestroomcertificaten, prijs vanaf 1 augustus 2012 nog 90 euro

Groenestroomcertificaten zijn vanaf 1 augustus 2012 minder waard. De overheidssteun voor zonnepanelen daalt dan van 210 naar 90 euro. Eigenaars van een zonnedak krijgen voor elke 1 000 kilowattuur groene stroom, die ze opwekken, een groenestroomcertificaat, wat vanaf 1 augustus recht geeft op een bedrag van 90 euro.

Wat voor bestaande zonnepanelen?

Mensen die al zonnepanelen bezitten, moeten niet panikeren. Zij behouden het bedrag van de groenestroomcertificaten, die ze vanaf het begin hebben afgesproken en dat voor 20 jaar lang.

De Vreg wenst in een persbericht enkele zaken te benadrukken voor wat betreft de groenestroom- en warmte-krachtinstallaties. "Er is geen onmiddellijke impact op bestaande installaties. Slechts in volgende situaties zou er een onmiddellijke impact kunnen bestaan":
  • De enkele bestaande groenestroominstallaties die al 10 jaar steun ontvingen zullen mogelijk niet langer groenestroomcertificaten ontvangen vanaf de inwerkingtreding van dit decreet. We zullen deze installaties aanschrijven en de mogelijkheden tot verlenging van de steunperiode toelichten.
  • De bestaande warmte-krachtinstallaties waarvoor de aanvraag (tot principebeslissing) voor een ingrijpende wijziging bij ons werd ingediend voor 28 juni 2012 kunnen blijvend aanspraak maken op de oude definitie van ingrijpende wijziging en de eventuele principebeslissing die ze van ons ontvingen tot 36 maanden na de aanvraag.

Kosten voor het distributienet

Eigenaars van een zonnedak krijgen wel vanaf 1 augustus 2012 een bedrag aangerekend voor de hoog oplopende kosten van het distributienet.

Goedekeuring Creg

Die bijdrage moet nog goedgekeurd worden door de federale energiewaakhond Creg.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in