Economie

Gloeilamp uitgedoofd in 2012

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met een gefaseerd verbod op gloeilampen. Tegen september 2012 zal in de Europese Unie de laatste gloeilamp uit de winkelrekken verdwenen zijn.


Gefaseerde uitdoving

In december vorig jaar hadden de experts van de EU-lidstaten in het comité op de ecoreglementering al ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie over het verdwijnen van de gloeilamp. Nu ook de bevoegde commissie van het Europees Parlement haar fiat heeft gegeven, kan de Commissie de maatregel in werking laten treden.

Het voorstel van de Commissie voorziet in een gefaseerde uitdoving: vanaf september 2009 een verbod op de verkoop van gloeilampen van 100 watt, gevolgd door een jaarlijkse uitbreiding van het verbod, tot in 2012 de laatste gloeilampen van de markt verdwijnen. Dan zullen de Europeanen definitief moeten overschakelen op spaarlampen, LED-lampen of halogeenlampen.


Lager verbruik

Ze zijn bij aankoop iets duurder, maar verbruiken gemiddeld vijf keer minder dan de klassieke gloeilampen. Zo zouden de consumenten tot 50 euro per jaar besparen. Daarbovenop zou de uitstoot van broeikasgassen volgens schattingen van de Europese Commissie met minstens 4,5 miljoen ton per jaar verminderen.


Bron: De Standaard/Belga

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in