Economie

Gloeilamp dooft uit in 2012

De Europese Unie wil dat de klassieke gloeilamp tegen 2012 verdwijnt uit het dagelijks leven. De eerste stappen van het plan worden volgend jaar al genomen.


15 miljoen ton CO2

Indien alle klassieke gloeilampen vervangen zouden worden door spaarlampen, halogeenlampen of TL-lampen, zou dit Europa een jaarlijkse energiebesparing opleveren van 40 terrawattuur (TWh). Dat is het equivalent van de energieconsumptie van heel Roemenië. Door het plan zal jaarlijks ongeveer 15 miljoen ton minder CO2 uitgestoten worden. Volgens Europa zal elk gezin door deze beslissing per jaar 25 tot 50 euro besparen, ondanks de duurdere aankoopprijs van de lampen.


Vanaf 2009

Experts van de lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben nu een plan voorbereid dat moet leiden tot de gefaseerde afschaffing van de klassieke gloeilamp tegen 2012. Bedoeling is om de diverse types gloeilampen geleidelijk aan uit de handel te nemen, zodat alle consumenten gedwongen worden om voor de alternatieven te kiezen.
Vanaf 1 september 2009 zal de traditionele gloeilamp van 100 watt gebannen worden. In september 2010 volgen de 75 watt-lampen, een jaar later de 60 watt-lampen. Op 1 september 2012 valt dan het doek over de twee resterende types, de gloeilampen van 25 en 40 watt.
Het plan moet wel eerst door het Europees Parlement behandeld worden, waarna de Europese Commissie het voorstel formeel moet goedkeuren in maart 2009.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in