Geen subsidies meer voor pv-panelen

Gewijzigd op 21/01/2014 door TiM Vanhove

Vanaf 1 februari gooit de Vlaamse overheid het doek over het subsidiëren van fotovoltaïsche systemen. Wie na die datum een pv-installatie laat plaatsen, heeft dus geen recht meer op groenestroomcertificaten. “Omdat de pv-zonnepanelen voldoende rendabel zijn,” stelt minister Freya Van den Bossche.

Onze energiespecialisten

Die stelling van de minister is onderbouwd door een onderzoek van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Hieruit blijkt dat het plaatsen van pv-panelen ook zonder subsidies geld opbrengt. De systemen zijn goedkoper en performanter.
Het stopzetten van de subsidies geldt niet alleen voor nieuwe installaties, maar voor alle systemen die sinds 1 januari 2013 werden geplaatst.
fotovoltaïsche dakleien
fotovoltaïsche dakleien Solesia
© Eternit
Vreemd genoeg wordt het schrappen van de ondersteuning in verschillende hoeken positief onthaald. Eerst in de rij staat de sectorvereniging PV-Vlaanderen. “De beslissing bewijst dat je met pv-panelen goedkopere elektriciteit hebt dan via het gewone elektriciteitsnet,” stelt voorziet Alex Polfliet.
Fotovoltaïsche zonnepanelen en zonneboiler
Fotovoltaïsche zonnepanelen en zonneboiler op het dak van een lage-energiewoning.
© VEA

Energieopslag stimuleren

Ook voor Agoria is het een goede zaak. "De kostprijs van de subsidies was al opgelopen tot 626 miljoen euro op jaarbasis. Het is logisch dat goedkopere zonne-energie leidt tot lagere subsidies. Door het schrappen van de premies verlaagt ook de energieprijs voor de andere gezinnen en bedrijven die mee de subsidiefactuur betalen.” Toch ziet Agoria een nog een klein addertje onder het gras. “Prosumers – gezinnen die meer energie produceren dan verbruiken – genieten nu nog van gratis nettoegang. Dat is ook een vorm van subsidie. Zo kunnen ze hun overproductie gratis op het net kwijt. Ze worden dus niet gestimuleerd naar een oplossing te zoeken voor de opslag van energie of voor het verschuiven van hun energievraag. Daar zou de overheid meer op moeten aansturen. Bijvoorbeeld door prosumers uit te rusten met een slimme energiemeter of met een subsidiebeleid dat innovatie in energieopslag en – beheer aanmoedigt,” besluit het persbericht.

Folders over energie

Meer informatie op de website van deze bedrijven