Bouwen in de toekomst

Drievoudig glas

De zesde stap naar futureproof bouwen is het voorzien van superisolerend schrijnwerk en drievoudige beglazing. Want dat is het laatste onderdeel van de bouwschil dat we nog moeten aanpakken, vindt architect Flip Blockx.


Raamgehelen zijn, op eventuele koudebruggen (bouwknopen) na, veruit de slechts geïsoleerde onderdelen van de woning. Zelfs de vandaag de dag standaard geplaatste hoogrendementsbeglazing in recente raamprofielen laat al snel 10 keer meer energie door per m² dan een goed geïsoleerde dichte wand. Voor ramen die er pakweg 20 jaar staan kan dit zelfs factor 30 zijn. Het dubbel glas van nu is ongeveer 3 keer beter dan het dubbel glas van 20 jaar geleden.

Er gaat dus veel energie verloren door de glaspartijen en het is niet zo makkelijk om hier iets aan te doen. We willen er uiteraard nog altijd kunnen doorkijken. Momenteel plaats je, vind ik, het best al drievoudige beglazing met thermisch verbeterde afstandhouders in passiefhuisprofielen. Deze 3 onderdelen zijn courant op de markt te verkrijgen en zorgen er voor dat je het energieverlies extra kunt beperken. Dergelijk ramen zijn ongeveer dubbel zo goed als de huidige standaard geplaatste ramen.

Terugverdientijd drievoudig glas

De mensen vragen mij altijd hoe snel ze deze meer investeringen zullen terugverdienen. Voor drievoudige beglazing (driedubbel glas in de volksmond) in passiefhuisprofielen valt dat nogal tegen. Met de energieprijs van vandaag zal de som die je aan je lening (20 jaar) voor de meerkosten uitgeeft hoger zijn dan deze die je bespaart aan energie. Nu, energie wordt alsmaar duurder dus ergens tijdens de looptijd van de lening kan het plaatje wel veranderen. Alle verminderingen in energieverliezen dragen er natuurlijk ook toe bij dat het verwarmingssysteem wat kleiner kan. En daarmee realiseer je toch ook een beperkte besparing.

Hieronder zie je de resultaten van een Duitse studie over de energiebesparing van driedubbel - excuseer: drievoudig - glas ten opzichte van dubbele beglazing. Het handelt hier enkel over de beglazing en dus niet de raamprofielen. Je merkt dat er wel degelijk een aanzienlijk verschil, 1500kWh/jaar, is maar in een huis met een traditionele gasketel komt dergelijke energiebesparing maar overeen met de meerkost van 2m² glas.

Kader energiebesparing

Goede Investering

Toch is drievoudig glas een goede investering. De volgende jaren wordt de energieregelgeving steeds strenger. Binnen enkele jaren gaat het noodzakelijk zijn om minimaal drievoudige beglazing (of tegen dan misschien ultra-isolerend dubbel glas) te plaatsen om te kunnen voldoen aan de regelgeving. Dus als je nu geen 3-voudige beglazing plaatst, zit je eigenlijk al over pakweg 5 jaar met een verouderd huis. En dat heeft zijn invloed op de geldwaarde van jouw huis. Als we nu een woning willen kopen en we vinden er één waar nog enkel glas in staat, houden we er in ons budget rekening mee dat we dit gaan vervangen. Over een tiental jaren ga je bij dubbel glas dezelfde reflex hebben.

Comfort van drievoudig glas

Het leukste aan 3-voudige beglazing is echter niet de energiebesparing maar de comfortbonus. De oppervlaktetemperatuur van het glasvlak ligt zo dicht bij de luchttemperatuur, zodat je geen koudestraling meer ervaart. Het is in de winter gewoon veel fijner vertoeven achter 3-voudige beglazing. 

Ook de verwarmingslichamen (radiatoren bv.) kunnen veel vrijer worden ingepland - ze hoeven niet meer vlakbij het raam - waardoor ze minder storend kunnen opgesteld worden.

 

Energiebesparing 3-voudige beglazing


Auteur: Flip Blockx, architect – Consultant duurzaam bouwen 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in