Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Energierenovatieprogramma 2020

De Vlaamse Overheid heeft het ambitieuze doel: een energiezuinige woning voor elke Vlaming tegen 2020. Dat doel is vertaald in het ‘Energierenovatieprogramma 2020’, dat voorziet in drie concrete maatregelen voor bestaande woningen: de hellende daken te isoleren, enkel glas vervangen door hoogrendementsglas en oude verwarmingsketels inruilen voor een condensatieketel.

Het Energierenovatieprogramma 2020 kort uitgelegd

Wat omvat het Energierenovatieprogramma 2020?

In de nieuwbouwprojecten en bij grote renovaties worden we sinds 1 januari al verplicht om energiezuiniger te wonen door de Energieprestatie- en Binnenklimaatregelgeving. Bestaande woningen glippen echter door de mazen van het net en het is op deze woningen dat het Energierenovatieprogramma 2020 zich focust.

  • Deze maatregelen verminderen het energieverbruik en ook de CO2-uitstoot.
  • Daarnaast zal ook de waarde van de woning gevoelig verbeteren, wat resulteert in een beter energieprestatiecertificaat. Zo een energieprestatiecertificaat of EPC is verplicht bij de verkoop of de verhuur van een woning.

Wat zijn de doelstellingen van het Energierenovatieprogramma 2020?

Tegen het jaar 2020 moeten:

• alle daken geïsoleerd zijn,
• alle enkel glas vervangen zijn door isolerend glas,
• alle verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen verbannen zijn.

Op welke termijn kan ik de investeringen terugverdienen?

Er zijn tal van premies en subsidies voor investeringen voor energiebesparende maatregelen. Op de website van het Vlaams Energieagentschap vindt u een volledig overzicht van premies én tevens de terugverdientijd.

Convenanten ondersteunen het Energierenovatieprogramma

Tal van organisaties ondersteunen het Energierenovatieprogramma 2020 en sluiten met hun klanten of andere organisatie een convenant af, waarmee er afspraken vastgelegd worden naar het promoten van energiebesparende maatregelen.

Meer info over het energierenovatieprogramma?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in