Energie uit zonnepanelen op één jaar tijd vertienvoudigd

Gewijzigd op 1/01/1900

Zonnepanelen
Zonnepanelen
© Viessmann
Het aantal zonnepanelen in ons land stijgt spectaculair. Het vermogen dat er uitgehaald wordt, is op één jaar tijd zelfs vertienvoudigd, weet Vlaams minister van Energie Hilde Crevits (CD&V).


In 2007 werden er 2.713 zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is een enorme vooruitgang in vergelijking tot 2006, toen 'slechts' 417 installaties werden ingeschreven. De oorzaak hiervan is meer dan waarschijnlijk het feit dat de groenestroomcertificaten erg in trek zijn.

450 euro per 1.000 kWh
Sinds 2003 kan je voor uit zonnepanelen opgewekte stroom een certificaat verkrijgen, dat sinds twee jaar 450 euro oplevert per 1.000 kWh. Deze premie van netbeheerder Elia krijgt men tot 20 jaar na installatie van de zonnepanelen.
Het aantal uitgereikte groenestroomcertificaten nam op vier jaar tijd toe van 83 tot 5.575. Ook het totale geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen is exponentieel gestegen. "Zowel bij particulieren als bij bedrijven was vorig jaar sprake van een vertienvoudiging", vertelde Crevits in een antwoord aan CD&V-parlementslid Carl Decaluwé.

Bron: Het Belang van Limburg