Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

De verwarming en warm waterproductie

Als je je huis wilt verwarmen, en warm water wilt hebben, kies dan voor een zuinige, goed afgestelde verwarmingsketel, bij voorkeur een van het hoogrendements of condenserende type. Condenserende ketels halen een beter rendement omdat ze een deel van de warmte in de waterdamp van de rookgassen terugwinnen door condensatie.

Labels voor verwarmingsketels

Condenserende ketels zijn gelabeld met het Optimaz-elite label (stookolie) of het HR TOP –label (aardgas).
Hoogrendementsketels herken je aan het Optimazlabel in geval van stookolie of het HR + label bij aardgasketels.

Een alternatief voor de verwarmingsketel is de warmtepomp.

Goed om weten, hoe beter een woning geïsoleerd is, des te minder zwaar de installatie kan zijn. Zo bespaar je niet alleen op de stookkost, maar ook op de installatie.


Warm waterproductie met zonneboiler

Voor de bereiding van het warm water kan je gebruik maken van hetzelfde toestel als voor de verwarming. Hiervoor kan je kiezen voor een doorstromer – warmt water op wanneer er vraag naar is – of een boiler – houdt een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur.
Draag er zorg voor dat de leidingen tussen de warmwater productie en de tappunten zo kort mogelijk zijn. Isoleer de leidingen wanneer ze door niet-geïsoleerde ruimten lopen.

Alternatieven voor de aanmaak van warm water zijn de zonneboiler en de warmtepompboiler. De warmtepompboiler warmt water in een voorraadvat op aan de hand van een warmtepomp. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de afvoerlucht van ventilatiesystemen voor woningen. Warmtepompboilers voorzien het hele jaar door in de totale warmwaterbehoefte van een gezin.

Een zonneboiler daarentegen benut zonne-energie om water op de gewenste temperatuur te brengen. Hiertoe wordt een zonnecollector op het dak geplaatst. ’s Zomers verwarmt een zonneboiler voldoende water om in de behoefte te voorzien. In de winter is bijverwarming nodig.
 

Wat zegt de EPB over verwarming en warm water?

  • Geen specifieke eis voor het systeem voor sanitair warm water
  • De invloed van een energiezuinige uitvoering van het systeem - zoals korte leidingen, isoleren van leidingen, … - wordt in rekening gebracht in het E-peil.
  • Voor verbouwingen worden geen eisen gesteld.

Meer weten over verwarming?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in