Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Boete voor wie zonnepanelen niet aanmeldt

In Vlaanderen liggen er meer dan 250.000 zonnepaneleninstallatie op de daken en in tuinen. Sinds de invoering van het prosumententarief en het wegvallen van de groene stroomcertificaten ‘vergeten’ almaar meer eigenaren hun installatie te melden bij Eandis of Infrax. Voor wie hardnekkig weigert zich in regel te stellen, voert de Vlaamse overheid vanaf 1 juni 2017 boetes in.
Dit jaar kwamen er tot eind juli al 10.698 zonnepanelen-installaties bij in Vlaanderen. Daarmee werd de kaap van 250.000 installaties bij particulieren (< 10 kVA) gerond. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. De meeste van die installaties liggen in de provincie Antwerpen. Als je het aantal installaties afzet tegenover het aantal inwoners, staat de provincie Limburg aan kop. De meeste grote installaties (> 10 kVA) vinden we in West-Vlaanderen.
Een nieuw fenomeen bij de eigenaars van fotovoltaïsche zonnepanelen is energiefraude. Dat wil zeggen dat de eigenaar zijn installatie niet aanmeldt bij de distributienetbeheerder. In 2016 vergaten 3.403 gezinnen zo hun zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerders. Bij Eandis gaat het om 2.931 dossiers, bij Infrax over 472. Aangezien er dit jaar al meer dan 20.000 nieuwe installaties bijkwamen bij particulieren, betekent dit dat ongeveer 1 op de 6 de melding vergeet. De netbeheerders speuren dit actief op. Enerzijds door vaak genoeg zelf de meterstanden op te nemen, anderzijds door de ingediende meterstanden goed te controleren. Bij een plotse daling van het verbruik zonder dat de gezinssituatie gewijzigd is of zonder dat er zonnepanelen werden aangemeld, nemen Eandis en Infrax contact op met de klant. Meer dan negentig procent stelt zich meteen in regel.
 

Melding belangrijk

Vroeger meldde iedereen zijn zonnepanelen aan, om groenestroomcertificaten te krijgen. Vandaag weten heel wat Vlamingen niet dat die aanmelding nog altijd verplicht is, omdat wie zonnepanelen heeft prosumententarief moet betalen om gebruik te maken van het net. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Wie zijn of haar zonnepanelen niet aanmeldt, draagt niet bij aan de kost van het distributienet. Op die manier krijgen anderen een hogere rekening gepresenteerd voor het netgebruik dan nodig. Niet-aangemelde zonnepanelen, kunnen we trouwens niet meerekenen om onze doelstellingen hernieuwbare energie te behalen. Stel je voor dat we dan een boete krijgen van Europa, terwijl we eigenlijk voldoende hernieuwbare energie produceren.”
Het is ook belangrijk dat de netbeheerders weten waar veel zonnepanelen liggen, zodat ze ons energienet op die plaatsen kunnen versterken. Als een PV-installatie niet aangemeld is, is ze bovendien misschien niet gekeurd. “Niet-aangemelde zonnepanelen zetten ons systeem onder druk. Als de netbeheerder niet weet waar PV-installaties staan, kan dat zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Op het moment dat er werken gebeuren in de straat, moet het net lokaal volledig afgekoppeld kunnen worden en mogen PV-installaties zeker geen stroom meer injecteren op het net,” aldus Tommelein.
 

Eerst informeren, dan pas beboeten

“Ik besef heel goed dat heel wat eigenaars van zonnepanelen niet weten dat ze in feite frauderen als ze hun panelen niet aanmelden. Daarom komt er, in samenwerking met de netbeheerders, een informatiecampagne. We willen er in de eerste plaats voor zorgen dat iedereen op de hoogte is,” zegt de minister. “Daarnaast zullen we werk maken van een duidelijk en gebruiksvriendelijk aanmeldingssysteem.”Er is een overgangsperiode voorzien die mensen de kans geeft zich in regel te stellen. Het decreet zal ingaan op 1 april 2017, maar pas vanaf 1 juni krijgt wie energiefraude pleegt effectief een boete. Die zal schommelen tussen 150 en 20.000 euro. Onterecht uitbetaalde certificaten of onbetaald prosumententarief zullen ook teruggevorderd worden. ‘De boetes komen terecht in het Energiefonds, dat dient om de schulden uit het verleden weg te werken. Als we die schulden daardoor sneller kunnen wegwerken, kan de factuur voor ons allemaal omlaag,” besluit Bart Tommelein.
 
Bron: Vlaamse Overheid

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in