Economie

16.000 euro boete voor elektrische verwarming

Het Vlaams Energieagentschap heeft een boete van 16.000 euro opgelegd aan een bouwer uit Kuurne, die zijn nieuwbouwwoning enkel verwarmt op elektriciteit. Volgens de man had hij een boete ingecalculeerd, maar had hij nooit verwacht dat ze zo hoog zou oplopen.


EPB

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) stuurt controleurs langs bij iedereen die een nieuwe woning bouwt of een aanzienlijke verbouwing doet. Bij deze controles wordt het energieprestatiepeil (EPB) van de woning berekend. Wie hierbij goed wil scoren, moet rekening houden met strenge isolatie- en ventilatienormen en kiest ook best voor een zuinige verwarmingsinstallatie. Dat is dan bij voorkeur aardgas of stookolie. Verwarmen met elektriciteit wordt afgeraden.


Boete

Frans Naessens (63) en zijn vrouw Annij Delie uit Kuurne kozen er toch voor om met elektrische accumulatoren te verwarmen. “Dat doen we al dertig jaar, en tot onze grote tevredenheid”, zegt Frans Naessens. “Dus wilden we daar ook mee verwarmen in onze nieuwbouwwoning die we begin vorig jaar hebben aangekocht en sinds begin dit jaar bewonen.”
Dat het gezin zich daarmee een boete op de hals zou halen, nam Naessens er van in het begin bij. “In het contract van de bouwonderneming stond dat we hiervoor een eenmalige administratieve boete zouden krijgen van 4.000 euro. Dat hadden mijn vrouw en ik ervoor over.”


E-172

Dat bedrag blijkt nu echter vier keer zo hoog te zijn, maar liefst 16.000 euro. “Dat lijkt me erg overdreven”, vindt Naessens. “We hebben een veeleer bescheiden woning en ons elektriciteitsverbruik lag dit jaar 2.000 kilowatt lager dan in onze vorige woning.”
Ook Luc Peeters, woordvoerder van het VEA, is verbaasd over het hoge bedrag. “De man verwarmt blijkbaar met elektrische accumulatoren en dat speelt altijd in heel negatieve zin mee. Hij haalt daardoor een E-peil (energiepeil) van 172. De eis is dat je eigenlijk op ongeveer E-100 uitkomt. Hij zit er dus flink boven. Bovendien stellen we vast dat de al ingediende aangiftes voor vergunningen afgeleverd in 2007 gemiddeld E-85 scoren.”


Vermindering

Naessens besloot om het hier niet bij te laten. Hij trekt met zijn bemerkingen naar de hoofdzetel van het VEA in Brussel, in de hoop op een vermindering van de boete. “De boete is afhankelijk van de mate waarin de eisen worden overschreden”, legt Luc Peeters uit. “Het decreet legt die maatstaven per afwijking vast. Maar de boetes liggen normaal gezien toch veel lager, tussen de 500 en 1.000 euro. Een boete van 2.000 euro is al heel uitzonderlijk. Boetes van 10.000 euro en meer hebben we tot nog toe alleen uitgeschreven voor appartementscomplexen.”


Hoorzitting

Er zijn al 364 dossiers behandeld tijdens een hoorzitting van het VEA, dat in het najaar van 2007 met die hoorzittingen startte. De meest voorkomende redenen zijn het ontbreken van ventilatievoorzieningen (meer dan de helft) en het niet naleven van de administratieve procedures. Vier op de tien moeten naar een hoorzitting komen omdat ze geen startverklaring hebben ingediend. Dat is een document met allerlei technische gegevens over de nieuwbouwwoning die het VEA moeten helpen om te bepalen welk E-peil een woning krijgt toegewezen.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in