Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Zonne-energie combineren met een buffervat

Zonne-energie is altijd voorhanden, gratis en eenvoudig te gebruiken. Met enkele vierkante meters zonnepanelen kun je al heel wat zonne-energie 'vangen', dat je vervolgens opslaat en herverdeelt via een buffervat. Op deze manier laat je jouw installatie maximaal renderen en kies je voor de zuinigste en milieuvriendelijkste oplossing om warm water te maken.

Fotovoltaïsche versus thermische zonnepanelen

Fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen zijn twee verschillende types zonnepanelen die elk een andere toepassing hebben. Met fotovoltaïsche zonnepanelen produceer je elektriciteit, terwijl je met thermische zonnepanelen warm water maakt. Met slechts 4 tot 5m² aan thermische zonnepanelen, kun je al tot 60% besparen op de energiekosten voor warmwaterproductie en – afhankelijk van de toepassing – ook besparen op de energiekosten voor verwarming.

De zonnepanelen kun je zowel op een schuin als op een plat dak installeren. Op een plat dak moeten ze wel onder een schuine hoek komen te staan, kwestie van zoveel mogelijk energie op te vangen.

Het principe van zonnepanelen is vrij eenvoudig: de zon verwarmt in de panelen een absorbeeroppervlakte die, op haar beurt, de daarin aanwezige vloeistof opwarmt. De verwarmde vloeistof wordt nadien naar een zonneboiler gepompt dat het sanitair water zal opwarmen tot de gevraagde temperatuur bereikt is.

Subsidies zonneboiler

Als je een zonneboiler laat plaatsen in een bestaande woning (die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten was), krijg je vanaf 2012 van de netbeheerder 200 euro per vierkante meter zonnepaneel, met een maximum van 1 500 euro.
Gaat het om nieuwbouw, dan vang je een premie van 300 euro voor een zonneboiler als je bouwaanvraag dateert van voor 1 januari 2012. Gaat het om een nieuwbouwwoning waarvoor je een bouwvraag indiende op 1 januari 2012 of later, dan is de subsidie voor de zonneboiler geïntegreerd in de premie voor nieuwbouw met een laag E-peil (E50 of lager).

Lees meer: Premies en subsidies

Buffervaten: energie opslaan en herverdelen

Wie nog een stapje verder wil gaan in het gebruik van hernieuwbare energie, kan een buffervat aansluiten op zijn installatie. In concreto is een buffervat een groot vat met 300 tot 2000 liter (warm) water. Het is aangesloten op andere toestellen die allen hun geproduceerde warmte afgeven aan het buffervat. Het buffervat slaat die warmte op… ook al heeft u die niet meteen nodig. Nadien zal het die warmte herverdelen naargelang uw behoeften, voor de verwarming of warmwaterproductie van uw woning.
Een modern buffervat is een thermische gelaagd vat. Dit wil zeggen dat de warmte in het buffervat opgeslagen wordt in temperatuurlagen. Hoe hoger in het vat, hoe hoger de temperatuur van het water. De warmte wordt, naargelang de toepassing waarvoor het moet dienen (bv. vloerverwarming 35°C, sanitair warm water 60°C…) uit een specifieke laag gehaald. In het vat kan de temperatuur oplopen tot 95°C, waardoor u zeer veel energie kan opslaan.
Op deze manier laat u uw installatie maximaal renderen. Dankzij een buffervat kan u warmte verzamelen, opslaan en opnieuw gebruiken voor verschillende toestellen. U beschikt ten allen tijde over een warmtebuffer, of warmtevoorraad, die door uw installatie kan gebruikt worden. Zo voorkomt u dat uw installatie, tijdens bijvoorbeeld een piekmoment, extra energie moet halen uit duurdere en/of minder milieuvriendelijke energiebronnen zoals elektriciteit omdat op dat ogenblik de hernieuwbare energiebron (bijvoorbeeld de zon) niet beschikbaar is.
Idealiter slaagt het buffervat warmte op die afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen (zonnepanelen, warmtepompen, pelletketels), maar u kan op hetzelfde buffervat ook bijkomend klassieke systemen (stookolieketels, gasketels) aansluiten. Kortom, dit systeem biedt tal van mogelijkheden. Buffervaten worden dan ook meer dan ooit het hart van hybride installaties.

Partnerinfo

Het Duitse merk Vaillant biedt een uitgebreid gamma verwarmingssystemen aan die werken op gas, stookolie en op hernieuwbare energie – zoals zonnepanelen of warmtepompen. Daarnaast omvat het Vaillant-gamma ook buffervaten die beschikbaar zijn in verschillende uitvoeringen - van 300 tot 2000 liter. De buffervaten van Vaillant zijn makkelijk te installeren en perfect combineerbaar met de overige Vaillant-toestellen.

De Vaillant-buffervaten worden aangeboden in complete systemen die bovendien modulair zijn. Dit wil zeggen dat u bij Vaillant uw installatie stap voor stap kan uitbreiden. U installeert bijvoorbeeld eerst een warmtepomp en in een volgende fase pas zonnepanelen.

Met een Vaillant-buffervat kan u het laagste verbruik koppelen aan het hoogste comfort.


Meer info: Vaillant

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in