Zolder in één keer isoleren en afwerken

Gewijzigd op 4/03/2015 door TiM Vanhove

Een zolder inrichten tot leefruimte is een heel proces. Het isoleren en afwerken van de dakhelling of zoldervloer kun je in één keer doen met kant-en-klare oplossingen. Zo win je tijd en krijg je een mooi uitzicht.

Onze isolatiespecialisten

Renotherm
© Unilin, division insulation
Een dakhelling of zoldervloer afwerken is een heel stappenproces: wanneer de dakopbouw niet hoog genoeg is, moet je eerst de opbouw verder uitvullen en vervolgens isolatie plaatsen. In sommige gevallen is een dampscherm nodig om de isolatie te beschermen tegen vocht en daarna kun je eventueel een leidingenspouw creëren om tot slot de afwerking te plaatsen. Dat vraagt al snel enkele dagen werk.
Renotherm
© Unilin, division insulation

Eenvoudige verwerking

Heb je die tijd niet? Dan kun je opteren voor isolatieplaten met een afwerking. De isolatie is bij dergelijke kant-en-klare oplossingen voorzien van gipskarton, gipsvezelplaat of een houtlaag. De isolatie is in verschillende diktes verkrijgbaar en voorzien van tand-en-groefranden om de platen mooi op elkaar te laten aansluiten.
Het volstaat de platen tegen de draagstructuur te schroeven en de voegen in de afwerkingslaag af te werken zoals de fabrikant voorschrijft. Dit kan een afwerkingsstrip zijn of het opvullen van de voegen met een aangepaste paste.
Afhankelijk van de afwerkingslaag die je kiest, kun je de isolatiepanelen gebruiken om het hellende dakvlak of de zoldervloer te isoleren. Wanneer je ze gebruikt voor de zoldervloer, geniet je in één beweging van een beloopbare vloer.
Renotherm
© Unilin, division insulation

Voordelen

Naast de eenvoudige verwerking bieden de kant-en-klare oplossingen nog enkele anderen voordelen:

  • Snelheid: Het totale proces verloopt sneller
  • Kleiner risico op fouten
  • Ongevoelig voor vocht
  • Onvervormbaar
  • Handig formaat vergemakkelijkt plaatsing
  • Goede luchtdichtheid
  • Het systeem komt ook in aanmerking voor premies

Folders over isoleren

Meer informatie op de website van deze bedrijven