Financiele aspecten

Woning niet zwaarder belast na groene verbouwing

Uw kadastraal inkomen gaat niet omhoog door investeringen in zonnepanelen of isolatie. Dat staat in een nieuwe rondzendbrief aan de belastingadministratie.



Woningeigenaars aarzelen wel eens om energiebesparende investeringen te doen uit vrees dat hun kadastraal inkomen zal stijgen, stellen minister van Financiën Didier Reynders (MR) en zijn staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt (MR) vast. Dat staat natuurlijk haaks op het regeringsbeleid dat groene verbouwingen net wil aanmoedigen.

Daarom kregen de belastingsadministraties een rondzendbrief die energiebesparingsmaatregelen vrijstelt van een verhoging van het kadastraal inkomen. De ambtenaren mogen woningen dus niet hoger taxeren omdat ze energiezuiniger zijn gemaakt.

Volgens de rondzendbrief moet de administratie een onderscheid maken tussen verbouwingen die het comfort in een huis verhogen, en maatregelen voor energiebesparing. Het kadastraal inkomen gaat alleen omhoog na verbouwingen die tot een bijkomend comfort leiden: een extra badkamer installeren bijvoorbeeld, centrale verwarming aanleggen of een zolderkamer tot slaapkamer ombouwen. Het kadastraal inkomen gaat niet omhoog na verbouwingen die alleen dienen om energie te besparen, zoals een huis beter isoleren, zonnepanelen plaatsen of een energiezuinigere verwarmingsketel installeren.

De rondzendbrief geeft enkele concrete voorbeelden van energiebesparende verbouwingen die niet tot een verhoging van het kadastraal inkomen leiden. Voor alle duidelijkheid: de lijst is niet volledig.

• De vervanging van een oude verwarmingsketel door een meer energiezuinige ketel, met inbegrip van de werken nodig voor de schoorsteen.
• De installatie van een verwarmingsketel die ook elektriciteit aflevert, een warmtepomp, een zonneboiler en fotovoltaïsche zonnepanelen.
• De vervanging van glas door dubbel of drievoudig glas.
• De isolatie van het dak, de muren of de vloeren.
• De installatie van thermostatische kranen.
• Alle werkzaamheden om een woning om te bouwen tot een passiefhuis.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in