Welke verwarming in de badkamer?

Gewijzigd op 13/02/2013 door Gretel Kerkhofs

Als er één ruimte in de woning is waar je het zeker lekker warm wilt hebben, dan is het wel de badkamer. Niets zo erg als een koude vloer onder je voeten voor je de douche instapt of in een kille ruimte in je nakie staan wachten op een vol bad. Met een doordachte verwarming vermijd je frustraties en gevloek.

Onze verwarmingsspecialisten

Vloerverwarming
© Comap
Een aangenaam warm gevoel in de badkamer is een vereiste. Nog fijner is het wanneer je ook blootsvoets op een warme tegelvloer kunt staan. Dat comfort krijg je met vloerverwarming. Deze techniek geniet dan ook onze voorkeur voor de badkamer. Het ondergrondse buizennet zorgt immers voor een aangename stralingswarmte. En die warmte is overal in de ruimte hetzelfde. Terwijl je bij een radiator of convector toch al een verschil in temperatuur merkt als je verder van het verwarmingselement gaat staan.

Vloerverwarming biedt nog andere voordelen in een kleine ruimte die de badkamer doorgaans is. Zo neemt de techniek geen muurruimte in beslag. De muren blijven dus maximaal vrij om andere elementen – zoals bad, douche, wastafels, meubilair en eventueel het toilet – te plaatsen.
 • C-BoyC-Boy, de elektrische badkamerradiator.
  © Glas Ceyssens
 • Subway design radiator van Zehnder.Subway design radiator van Zehnder
  © Zehnder
 • Design radiator Nova Neo met ventilatorNova Neo (Neo = New Energy Optimized), is speciaal ontworpen voor moderne, energiezuinige lage temperatuursystemen.
  © Zehnder Group Belgium
 • FinaFina by Zehnder Group.
  © Zehnder Group Belgium

Bijverwarmen

Ja maar,’ reageren de pessimisten. ‘Vloerverwarming zal in de badkamer nooit voldoende vermogen leveren om de ruimte aangenaam warm te maken.’ Dat euvel verhelp je heel eenvoudig door een vrije wand uit te rusten met wandverwarming. Wanneer dit de wand tegenover de douche of naast het bad is, verhoog je het comfortgevoel heel sterk. Je krijgt immers direct stralingswarmte op je voeten en lichaam.

Een andere optie is een radiator of convector op lage temperatuur. Nagenoeg alle fabrikanten hebben designoplossingen in het aanbod. Vaak zijn die uitgerust met een handdoekrek – of is dat kleinood optioneel verkrijgbaar – en dat is altijd handig in de badkamer.

Nog een mogelijkheid is een elektrische bijverwarming. Die is enkel bedoeld om piekmomenten op te vangen. Ook hier kun je plaatsbesparend werken, bijvoorbeeld door voor een spiegel te kiezen die ook als verwarming fungeert. Een speciale folie in de spiegel zorgt ervoor dat de spiegel de warmte afgeeft. Leuke bijkomstigheid: dankzij het verwarmde spiegeloppervlak zal dit nooit condenseren. En is dat niet die andere grote frustratie in de badkamer?

Folders over verwarming

Meer informatie op de website van deze bedrijven