Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Welk type warmtepomp kiezen?

Warmtepompen zijn aan een voorzichtige opmars bezig. Vooral in de goed geïsoleerde nieuwbouwprojecten bieden ze een interessant alternatief om goedkoop en energievriendelijk te verwarmen. Maar er bestaan verschillende types warmtepompen. Welk type kies je nu het best?
Laat ons beginnen bij het begin: een warmtepomp is niet in iedere situatie de beste oplossing. Om de techniek te overwegen, moet de woning aan enkele voorwaarden voldoen:
  • Ze moet voldoende geïsoleerd zijn (maximaal K40, liefst lager)
  • Het verwarmingsnet moet op lage temperatuur werken (vloerverwarming, aangepaste radiatoren,…)

Types warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van de manier waarop ze hun energie betrekken, en de manier waarop ze die in de woning afgeven. 
  • Bodem-waterwarmtepomp: haalt de energie uit de aarde en geeft die via water in de woning af
  • Water-waterwarmtepomp: haalt zijn energie uit het grondwater en geeft die via water in de woning af
  • Lucht-waterwarmtepomp: haalt zijn energie uit de buitenlucht en geeft die via water in de woning af
  • Lucht-luchtwarmtepomp: haalt zijn energie uit de buitenlucht en geeft die via lucht in de woning af

De warmtepompen die hun energie uit de ondergrond halen, noemen we ook wel geothermische warmtepompen. De tegenhangers die hun energie uit de omgevingslucht halen vallen onder de noemer aerothermische warmtepompen.

Keuzecriteria

De manier waarop de warmtepompen hun energie winnen, is vaak ook bepalend voor de keuze:
 
  • Omgevingsfactoren

    • Geothermische warmtepompen zijn niet in iedere regio toepasbaar
    • Voor geothermische warmtepompen zijn dure verticale boringen nodig. Hiervoor is een grote machine nodig en die heeft werkruimte nodig. In de stad is dat niet altijd haalbaar
    • Sommige systemen werken met een horizontaal captatienet. In dat geval heb je een buitenoppervlakte nodig van ongeveer 2,5 keer de te verwarmen oppervlakte van de woning. Ook dat is in de stad of bij kleine tuinen niet haalbaar
    • Een aerothermische warmtepomp kan zowel buiten als binnen geplaatst worden. Bij een buitenopstelling moet ze wel minstens op 2 meter van het aanpalende perceel staan. Bovendien daalt het rendement van het systeem bij koude buitentemperaturen en dat is net wanneer je de warmtepomp het vaakst nodig hebt. Het energieverbruik zal dus hoger zijn dan bij een geothermisch systeem
     
  • Investeringskost

    Een ander criterium is de kostprijs: geothermische warmtepompen zijn op zich niet duurder dan aerothermische warmtepompen. Maar de nodige boringen of het captatienet maken de totale investering veel groter.
 
In de praktijk zie je vaak dat in de goed geïsoleerde woning (lage-energiewoningen) sneller voor een aerothermische warmtepomp wordt gekozen omdat de meerkost van de installatie voor de geothermische warmtepompen nog langer is dan bij de lucht-watersystemen, ondanks het lagere energieverbruik. Bovendien wordt de elektriciteit voor de voeding van de warmtepomp in deze woningen vaak met fotovoltaïsche zonnepanelen opgewekt.
Auteur: TiM Vanhove – juni 2014

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in