Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Weinig verschil tussen aardgasprijzen en stookolie prijzen

Als u over een vrij recente en goedwerkende stookolieinstallatie beschikt, loont het dan de moeite om over te schakelen naar een goedkopere vorm van energie, bijvoorbeeld aardgas? Volgens een uitgebreide studie van Test-Aankoop alvast niet, tenminste niet aan de brandstofprijzen van vandaag.


Het klopt dat de prijzen van de stookolie de jongste maanden flink gestegen zijn. Maar ook de aardgasprijs zit in de lift. Aardgas is als brandstof immers nauwelijks goedkoper dan stookolie, ook aan de huidige prijzen. Volgens de modellen van Test-Aankoop bedraagt het prijsverschil tussen de beide brandstoffen nauwelijks 70 tot 80 euro per jaar, in het voordeel van aardgas.

“Bij een overschakeling van stookolie op aardgas zal u niet meteen uw vervroegde investering in een nieuwe verwarmingsketel kunnen terugwinnen. Bovendien was de stookolieprijs over de laatste vijf jaar gemiddeld goedkoper dan aardgas,” stelt de verbruikersorganisatie. Enkel in geval van directe elektrische verwarming bij groot verbruik, kunt u geld besparen door op aardgas of stookolie over te schakelen, zo blijkt.


Stookolie prijzen

Voor nieuwbouw ligt het wat anders. Test-Aankoop ontwikkelde twee modellen voor de vergelijking van energiesystemen voor verwarming, warm water en koken. Eén voor het verbruik van een equivalent van 2 000 liter stookolie per jaar, en één voor 3 000 liter stookolie per jaar. Daarbij wordt niet alleen de prijs in rekening gebracht (die is overigens nauwelijks doorslaggevend), maar ook de afschrijving van de installatie, het onderhoud, de jaarvergoeding of aansluiting, koken, warm water en verwarming, en dat telkens in zeven combinaties (bijvoorbeeld verwarming en boiler op stookolie, koken met gasflessen). Telkens komt de aardgas-condensatieketel als goedkoopste oplossing naar voor.

In het model met een verbruik vergelijkbaar met 2 000 liter stookolie, komt de berekening op een jaarlijkse kost van 1 679 euro voor de aardgas-condensatieketel. Een stookolieinstallatie volgt dan met een kostprijs van 1 952 euro per jaar. Het zijn vooral de kosten voor de installatie en het onderhoud, en de grotere kosten voor het koken, die de meerprijs verklaren. Als brandstof is stookolie eigenlijk niet echt duurder. Elektrische verwarming is wel een stuk duurder: 2 239 euro per jaar voor elektrische verwarming met accumulatie, en 2 567 euro per jaar voor directe elektrische verwarming.


Aardgas prijzen

Test-Aankoop stipt nog aan dat alle klassieke brandstoffen vervuilen, ook aardgas. Een mirakeloplossing is er niet. Uiteindelijk moeten we allemaal proberen minder, of beter, te verwarmen, bijvoorbeeld door beter te isoleren.

Ondertussen heeft de regering steunmaatregelen uitgewerkt voor consumenten die zich verwarmen met stookolie of aardgas. Helaas blijven heel wat gezinnen die vaak noodgedwongen een beroep moeten doen op elektriciteit in de kou staan. Test-Aankoop verbaast zich erover dat de regering propaan is vergeten, en brandstof waar zo’n 57 000 gezinnen mee stoken. De organisatie eist dat de regering een einde maakt aan deze onaanvaardbare discriminatie en pleit daarnaast voor een duurzaam energiebeleid op lange termijn.


Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in