Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Wat kost domotica?

Enig idee wat domotica kost? Wij in ieder geval niet en dus zochten we het uit. We vroegen onder andere prijs bij Niko - bekend van de lichtknopjes - en bij Alelek, groothandel en gespecialiseerd in domotica .

Laten we vertrekken van een vrijstaande gezinswoning met op de benedenverdieping hal met toilet, een open leefruimte met keuken en een wasplaats. Op de eerste verdieping vind je een slaapkamer, badkamer, dressing en open bureau. Op de tweede verdieping – onder het dak – zitten nog twee slaapkamers, met een dressing in de nachthal, een natte cel en een toilet.

We gaan bij de vermelde prijzen uit van een nieuw te bouwen huis of appartement, waarbij je op voorhand – voor de aanleg van de elektrische leidingen – nadenkt over domotica en je wensen laat opnemen in je bouwplan. Op die manier kun je van bij het begin de juiste bekabeling kiezen en hoef je achteraf geen extra kosten te maken om de elektrische voorzieningen aan te passen.

De prijs voor een vrijstaande woning

Voor het centrale systeem Niko Home Control

Niko heeft een centraal systeem, Niko Home Control. Caroline Vercauteren geeft een indicatie van de prijzen, toegepast in een vrijstaande woning, een appartement en een riante villa. “Niko Home Control op maat van dit huis kost 6 436 euro (exclusief btw, bekabeling, elektriciteitskast en werkuren). Opgelet: de hieronder vermelde prijzen zijn enkel richtprijzen en dus niet bindend. In deze berekening is het tv-, telefoon- en pc-netwerk niet opgenomen.”
 
Niko Home Control werkt met een centrale bediening via een aanraakscherm en bestaat uit:

  • 24 lichtpunten waarvan 6 gedimd (3 dimbare lichten in de leefruimte, telkens 1 dimlicht en en gewoon lichtpunt in de 3 slaapkamers), aparte bediening voor elk lichtpunt
  • 60 stopcontacten, verdeeld over de benedenverdieping (30), de 1ste verdieping (17) en zolder (13)
  • meting en weergave van het totale elektriciteitsverbruik
  • regeling voor zoneverwarming voor 3 zones, inclusief 3 thermostaten (1 in de open leefruimte, 1 op de verdieping met de slaapkamers en 1 in de badkamer)
  • koppeling met inbraakalarm via 4 bewegingsmelders (hal, toiletten, achterdeur) voor de bediening van verlichting en activering van een alarmscenario
  • sturing van het centrale ventilatiesysteem
  • aanwezigheidssimulatie en logische functies

Voor het KNX-systeem van Alelek

Het KNX-systeem van Alelek (groothandel in elektrisch materiaal en domotica) ligt iets hoger, maar daar is dan wel de bekabeling en de elektriciteitskast inbegrepen. Bovendien werk KNX decentraal, waarbij elk lichtknopje zijn eigen intelligentie heeft. “Als er dus één lichtknopje stuk is, kun je de andere knopjes wel nog gebruiken,” licht Koen Pittevils toe.

 

De prijs voor een appartement

Voor Niko Home Control

Voor een appartement bedraagt de kostprijs van Niko Home Control 4 879,09 euro (exclusief btw, bekabeling, elektrische kast en werkuren). Hierbij inbegrepen zijn 13 lichtpunten en 40 stopcontacten, verdeeld over hal, toilet, keuken, woonkamer, twee slaapkamers en een badkamer. 2 lichtpunten in de woonkamer kun je dimmen. Er is geen zoneverwarming, maar wel een regeling voor centrale verwarming inbegrepen. Plus 1 bewegingsmelder in het toilet.

Voor een decentraal systeem bij Alelek

Een decentraal systeem zoals ze bij Alelek verdelen, zou voor dit appartement neerkomen op een basisprijs van ongeveer 7 000 euro.
“In die prijs zit ook de bekabeling,” zegt Koen Pittevils van Alelek. “Dit systeem is geschikt voor een nieuw te bouwen appartement. Naast de leidingen zit in deze prijs ook de elektriciteitskast, het basispakket voor de domotica, de stopcontacten en lichtknopjes en de bewegingsmelder. Niet meegerekend zijn de btw en de werken.” Het decentrale systeem dat Koen als groothandelaar verdeelt, werkt met het EIB-protocol. Je leest er meer over in ons artikel ‘De technische kant van een domoticasysteem’. “Het voordeel van dat protocol is dat er 240 fabrikanten zijn die producten maken die je hierop kunt aansluiten. Vandaar dat we zo’n decentraal systeem eindeloos kunnen uitbreiden, dus ook met de verwarmingsketel.”

De prijs voor een villa

Voor Niko Home Control

Voor een riante villa bedraagt de kostprijs van een basispakket Niko Home Control 12 835,47 euro (exclusief btw, bekabeling, elektrische kast en werkuren). Hierbij zijn 45 lichtpunten en 100 stopcontacten inbegrepen. 18 van deze lichtpunten - verdeeld over twee leefruimtes en 5 slaapkamers - kun je dimmen. De overige 27 lichtpunten en stopcontacten zijn verdeeld over hal, bureau, toilet, keuken, grote en kleine leefruimte op het gelijkvloers, en de 5 slaapkamers, dressing, 2 badkamers en apart toilet op de verdieping.

Het systeem heeft een centrale bediening via 3 aanraakschermen op 3 locaties in huis. Via 2 schermpjes kun je het totale verbruik raadplegen. De villa heeft ook een regeling voor zoneverwarming voor 4 zones, inclusief 4 thermostaten. 6 bewegingsmelders, verdeeld over de twee aparte toiletten, de dressing, de hal en de keuken kunnen het alarm en de verlichting aansturen.

Voor een decentraal systeem van Alelek

Koen Pittevils schat de prijs voor een basispakket domotica op basis van een decentraal systeem voor een riant nieuwbouwhuis op 15 000 euro. “Reken op 20 000 euro voor iets meer mogelijkheden. Inbegrepen zijn dan wel de materialen voor elektrische leidingen, de elektriciteitskast, alle stopcontacten en lichtknopjes, het domoticasysteem, inclusief bewegingsmelders en sturing van verlichting en verwarming. Dit systeem kun je later nog uitbreiden, met bijvoorbeeld componenten om muziek te beluisteren of je home cinema te bedienen.”
Auteur: Kelly Cuypers - februari 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in