Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
hormann logo
Winsol
Ramen en deuren

Wat hebben de rolluiken onder de kast?

Rolluiken bieden heel wat voordelen: privacy, verduistering, isolatie, … Maar zijn die troeven de investering waard? En hoe zit het met de nadelen van rolluiken: wat met tocht of de luchtdichtheid in een goed geïsoleerde woning? En wat is hun invloed op het E-peil? Kijk je mee onder de kast?

Rolluiken: doen of niet? Dat is vaak een dilemma bij de keuze van het buitenschrijnwerk in een nieuwbouw of renovatie. Er zijn heel wat elementen pro: rolluiken bieden privacy, houden zonnestralen buiten in de zomer en tijdens koude periodes verhoogt de stilstaande luchtlaag tussen rolluiken en ramen de isolatiewaarde. Een gesloten rolluik zorgt bovendien voor het weren van insecten en een deel storende geluiden.

Voordelen per type

Er bestaan drie soorten rolluiken: voorzet-, inbouw- en opbouwrolluiken. Elk van deze types heeft zijn specifieke voordelen. Niet onbelangrijk bij het kiezen.

Voorzetrolluiken

  • De kast is beschikbaar in afgeronde of afgeschuinde variant
  • Om kap- en breekwerk te vermijden is het mogelijk de luiken te motoriseren zonder de aanvoer van elektrische voeding. Hiertoe plaatst men een mini-zonnepaneel op de kast

Aandachtspunt: Het rolluik is altijd zichtbaar in het gevelbeeld
 

Inbouwrolluiken

  • Onzichtbaar aan de buitenzijde

Aandachtspunt: Je moet zelf de omkasting maken om de ruimte waarin het rolluik zit af te dichten. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn de isolatie en de luchtdichtheid
 

Opbouwrolluiken

  • Onzichtbaar aan de buitenzijde
  • Goede winddichtheid dankzij de verankering van de rolluikkast op het raam. Samen met afwerkingsprofielen vormen rolluiken en raam één geheel
  • De kast kan voorzien worden van thermische isolatie
  • In open toestand zijn de rolluiken nauwelijks zichtbaar
  • Kleinere oprolstructuur dan bij inbouwrolluiken

Goed om weten: vliegenramen of horsystemen zijn doorgaans compatibel met rolluiken. Sommige fabrikanten bieden zelfs twee-in-één oplossingen aan.

Lamellen

De kern van een rolluik zijn de lamellen. Ze zijn bepalend voor de kwaliteiten van het rolluik. Daarbij is het belangrijk een onderscheid te maken tussen smalle en brede lamellen. Een smalle lamel maakt een compacte oprolling in de kast mogelijk. Een brede lamel echter is steviger en biedt zo een betere veiligheid en maakt het mogelijk grotere raamvlakken te bedekken.
Voor de lamellen heb je de keuze uit pvc of aluminium. Pvc lamellen hebben een betere isolatiewaarde dan hun aluminium tegenhangers. Die laatste zijn dan weer steviger en bieden meer kleurmogelijkheden. Zeker zo belangrijk bij de keuze van de rolluiken zijn de geleiders waar de lamellen door glijden bij het op en neer laten. Sommige fabrikanten rusten hun geleiders uit met borstels, anderen gebruiken rubberen stroken. Ze bieden beiden een ondersteuning van de lamellen zodat ze minder lawaai maken bij het op en neer laten en ze mooi recht op elkaar staan als één stabiel geheel. Het ene materiaal kwijt zich al beter van zijn taak dan het andere.

Invloed E-peil

Wat weinig gebruikers weten is dat een rolluik ook invloed heeft op het E-peil van de woning. Die rol is zelfs duaal. Enerzijds de keuze voor rolluiken een positieve invloed aangezien ze het risico op oververhitting beperken. Ook de extra thermische weerstand die rolluiken tijdens de nachten in het stookseizoen bieden, komen gunstig in rekening op het E-peil. De EPB-software houdt er immers rekening mee dat de rolluiken 8 uren per etmaal de U-waarde van vensters verbeteren. Dat biedt een beperkte gunstige impact op het E-peil en de K-waarde.

Met een vingerknip

Last but not least is de bediening van de rolluiken. In principe heb je altijd de keuze tussen manueel of elektrische bedienen van de rolluiken. Die keuze moet je wel bij de bestelling al maken, want een elektrische bediening vraagt een as met ingebouwde motor. Bij een totaal gewicht hoger dan 25kg, is het raadzaam voor een elektrische bediening te kiezen. De manuele bediening van rolluiken gebeurt nog altijd met een lint. Dat is een zwak punt met betrekking tot de luchtdichtheid. Waar het lint in de rolluikkast verdwijnt, blijft er immers een risico op tocht bestaan. Wanneer luchtdichtheid belangrijk is, kies je best voor een elektrische aandrijving.
Zo’n elektrische aandrijving biedt overigens heel wat comfort. De aandrijving kan met een schakelaar gebeuren of geïntegreerd worden in een sturing op basis van lichtsensoren, een tijdssturing, of een weerstation. Zo kun je de rolluiken autonoom op en neer laten op basis van factoren die voor jou belangrijk zijn. Wie de mogelijkheden tot de limieten wil benutten kan zijn rolluiken zelfs integreren in een domotica-systeem of ze bedienen met zijn smartphone of tablet.

Hoe kiezen?

Het is spijtig genoeg niet mogelijk alle positieve kwaliteiten van de lamellen in één product te combineren. Wie bouwt of renoveert moet om te beginnen al de keuze maken tussen inbouw- of opbouwrolluiken. Dat is met andere woorden kiezen tussen een grote lamelgrootte en een goede luchtdichtheid. De eigenaar van een bestaande woning moet voor de voorzetrolluiken kiezen tussen een kleine kast – en dus kleinere lamellen - of stevige lamellen om grote raamvlakken te kunnen bedekken. Dat betekent dan ook weer een grotere kast tegen de gevel. Ook de functies die uw voorkeur genieten, zijn bepalend voor het uitzicht. Wat is van belang: stevigheid, isolatie of veiligheid. Of krijgt het esthetische aspect voorrang en kies je op kleur en het uitzicht van de kast: rond of schuin?”

Auteur: TiM Vanhove – mei 2014

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in